ODS má plán: Chce vzít strážníkům právo měřit rychlost. Souhlasíte?

Obecní strážníci by mohli přijít o možnost měřit rychlost aut a rozdávat za její překročení pokuty. Ve Sněmovně to chce prosadit ODS už teď v květnu. Tvrdí, že pravomoci by se strážníkům měly spíše odebírat. Informuje o tom dnešní vydání Práva.

Ilustrační fotografie
reklama

Podle některých politiků se strážníci vyžívají v tom, aby naplnili obecní kasy penězi z pokut. Poslancům ODS došla trpělivost a chtějí tuto pravomoc strážníkům sebrat. Využijí k tomu vládní novelu zákona o obecní policii, kterou by se Sněmovna měla začít zabývat koncem května. 

"Městská policie byla zřízena především k udržování veřejného pořádku a je načase jí spíše kompetence ubírat než přidávat,“ řekl Právu šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. Sám má osmileté zkušenosti jako někdejší primátor Opavy a z titulu funkce i velitele městských strážníků. Jeho město prý radary nikdy ani nekoupilo, protože úkolem strážníků je něco jiného než pěchovat městskou kasu penězi z pokut za rychlost.

Tu má podle Stanjury měřit státní policie. "Mnozí máme své zkušenosti, takže by návrh mohl mít šanci na schválení,“ dodal pro Právo Stanjura s tím, že jeho klub bude hledat podporu u dalších stran.

Ve Sněmovně ale sedí mnoho komunálních politiků, kteří s nápadem nesouhlasí, byť mnozí přiznávají, že někde strážníci skutečně slouží jako výběrčí peněz do obecní pokladny. Právě silná lobby lokálních politiků před lety pravomoc strážníků k měření rychlosti prosadila, píše list.

Témata: silnice, dálnice | auta

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky