Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Protikuřácký zákon: Poslanci se 2 hodiny hádali a pak návrh odložili

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Poslanecká sněmovna protikuřácký zákon znovu odložila. Měl být bičem na kuřáky, ale politici podali 200 pozměňovacích návrhů, o nichž se pak 2 hodiny hádali. Na pořadu bude znovu v pátek.

V Poslanecké sněmovně začala další bitva o protikuřácký zákon. Poslanci měli nejdříve projednat více než 200 pozměňovacích návrhů a pak o zákonu hlasovat, k tomu ale vůbec nedošlo.

Dvě hodiny se zákonodárci hádali a pak hlasování odložili. Chtějí se k zákonu vrátit v pátek, definitivně hlasovat o něm ale budou možná až na konci května.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček zákon, který sám navrhl, hájil s tím, že pomůže všem. Proti je ale kromě členů opozice i část koaliční ČSSD. "Zakážete taky vepřové?" ptal se poslanes Vítězslav Jandák s tím, že tučné maso také neprospívá zdraví.

Určitým vodítkem bude poslancům při dalším schvalování i doporučení Výboru pro zdravotnictví, který při svém posledním jednání například neschválil takzvané kuřárny. Ty měly být stavebně oddělené, zabírat jen čtvrtinu plochy a nesmělo by se v nich podávat jídlo.

Kouřit byste podle Výboru neměli ani v autě, pokud vezete dítě, na nástupištích nebo v ZOO. Kuřáci by si však podle Výboru mohli zapálit na zahrádkách a různých venkovních sezeních. Radost by mohli mít i ti, kteří holdují vodním dýmkám, jejich konzumaci doporučil Výbor v čajovnách povolit.

Ve hře jsou stále i elektronické cigarety, které měly být původně zakázány na stejných místech jako kouření tabákových výrobků. Nakonec by jejich konzumace mohla být jen omezena - např. v MHD, zdravotnických zařízeních, školách nebo kulturních akcích.

Zákon no ochraně zdraví se ale netýká jen tabákových výrobků. Poslanci jím chtějí omezit třeba i konzumaci alkoholu na různých venkovních akcích nebo plesech. Školy by podle něj také mohly testovat děti na alkohol a drogy i bez souhlasu rodičů.  

Témata:  kouření zákony poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy