Příušnice se šíří Českem. Vakcíny selhávají

Navzdory očkování v České republice výrazně přibývá případů příušnic. Jen letos se už tímto infekčním onemocněním nakazilo více než tisíc lidí. Přitom malé děti povinně dostávají vakcínu proti viru už skoro 30 let. Ministerstvo zdravotnictví proto chystá změny v očkovacím kalendáři.

Ilustrační fotografie
reklama

Jedním z těch, co nečekaně onemocněli, je i Martin. "Začalo to bolestí v krku. Šel jsem k lékaři a ten zjistil, že jsou to příušnice. S tím jsem tedy totálně nepočítal, protože očkovaný jsem," říká Martin. Jenže ani očkování, kterým v dětství povinně prošel, ho před infekcí neochránilo, stejně jako stovky dalších.

Za letošní první tři měsíce už u nás příušnicemi onemocnělo přes tisíc lidí. To je více než pětinásobek oproti stejnému období loni. Počet nemocných se tak hodně přiblížil epidemickému roku 2012, kdy nakonec infekce postihla skoro čtyři tisíce lidí.

Potvrzují to i lékaři. "Spíš dříve nebyl a teď vznikl výskyt, kdy vídám dva nové případy příušnic u dětí týdně," řekl TV Nova jeden z českobudějovických. Právě na jihu Čech teď příušnice řádí, nakažených jsou už skoro čtyři stovky a epidemie stále neustupuje.

Účinnost očkování nebyla tak dlouhá, jak se očekávalo. A to je zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč se infekce vrací. Ministerstvo zdravotnictví chce proto upravit očkovací schéma a druhou dávku vakcíny dávat dětem později než ve dvou letech života. "Těmi změnami v očkovacím schématu chceme co nejvíce prodloužit dobu imunity. Teď je to právě o tom, v kterém to věku to přeočkování dát," uvedl hlavní hygienik Vladimír Valenta.

V některých zemích dokonce uvažují o tom, že by očkovali další třetí dávkou, a to dospělé. Například ve Finsku uvažovali o třetím očkování v osmnácti letech věku. Právě v dospělosti jsou především pro muže příušnice hodně nebezpečné, po jejich prodělání jim totiž hrozí sterilita.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky