Česko se připravuje na teroristický útok. Kde je riziko největší?

Po úterních teroristických útocích v Bruselu vyhlásila česká vláda první stupeň ohrožení terorismem. Policisté s podporou armády proto zavádějí nejrůznější bezpečnostní opatření. Jednotky hlídkují hlavně na místech s nejvyšší koncentrací lidí.

Ilustrační fotografie
reklama

"Společné hlídky policistů a vojáků budou v následujících dnech a týdnech působit v těch nejrizikovějších lokalitách z hlediska vyšší koncentrace osob. Zaměřovat se budou na prohlídky podezřelých prostor, kontroly volně odložených zavazadel a vytipovaných osob," uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová den poté, co česká vláda schválila první stupeň ohrožení terorismem.

Na bezpečnost lidí budou po teroristických útocích v Belgii na území České republiky dohlížet policisté spolu se strážníky městské policie a dokonce i Armáda ČR, která poskytne na ochranu státu až 550 vojáků.

Už od včerejšího rána platí zvýšená bezpečnostní opatření na mezinárodních letištích, v pražském metru a také v jaderných elektrárnách. V průběhu dne se se na několika nádražích objevili i těžkooděnci. Ti hlídkovali také v noci například na Václavském náměstí a v metru.

Teroristé se už dříve vyjádřili v tom ohledu, že mají v plánu útočit na významné světové památky. Dá se proto předpokládat, že pokud by si vybrali místo ke svému útoku, byla by na kandidátce mezi prvními "vhodnými cíli" pravděpodobně Praha, která splňuje hned dvě základní kritéria. Kulturních památek se tu nachází víc než dost a zároveň se tu pohybuje obrovské množsví lidí - včetně turistů.

Policisté zároveň upozoroňují na to, že bezpečnostní opatření mohou výrazně omezit společenský život. "Uvědomuji si, že tato opatření mohou být pro řadu Pražanů i návštěvníků metropole velmi omezující, nicméně prioritou policie je v současné době zajištění bezpečnosti občanů. V této souvislosti žádám veřejnost o pochopení a maximální součinnost a spolupráci,“ uvedl ředitel pražské policie plukovník Miloš Trojánek.

Zvýšená bezpečnost samozřejmě neplatí jen pro Prahu. Desítky policistů a vojáků dohlíží i na dění v Brně a Ostravě, namátkovým kontrolám se nevyhnou zřejmě ani významná střediska jako jaderné elektrárny a některé přehrady.

Policisté ale důrazně upozorňují, že bezpečnostní opatření mají pouze preventivní funkci. Bezprostřední nebezpečí teroristického útoku v Česku podle českých úřadů zatím nehrozí.

Témata: Česko | terorismus | Metro

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky