"Bude válka?" Bojí se už každý druhý Čech. Průzkum

Uprchlická krize a teroristické útoky v Evropě se projevily na tom, jak Češi vnímají hrozby. Ve srovnání s loňským rokem vnímají Češi jako mnohem závažnější hrozbu terorismus, uprchlíky a také nebezpečí války. Naopak mnohem méně se bojí ekonomických problémů, hrozby Ruska nebo Ukrajiny.

Ilustrační fotografie
reklama

Prosincový výzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odhalil, co Češi vnímají jako největší hrozbu. S přehledem se na prvním místě umístil terorismus, který pro 81 % Čechů představuje vážnou hrozbu. Na druhém místě se umístil mezinárodní organizovaný zločin, jen těsně před uprchlíky a radikálními náboženskými hnutími.

Až polovina respondentů se domnívá, že Česku reálně hrozí nebezpečí válečného konfliktu. Světové ekonomické krize, které se před třemi lety obávaly dvě třetiny respondentů, se bojí už jen třetina z těch, kteří CVVM odpovídali.

Obavy z možného válečného konfliktu se meziročně prudce zvýšily. Zatímco letos se války bojí 50 % obyvatel, vloni to bylo jen 29 %, předloni dokonce jen 18 %! Naopak v roce 2013 si 36 % dotázaných myslelo, že hrozba války je nulová. Dnes si to myslí jen necelá desetina dotázaných.  ZDE

Kupodivu respondenti nemají velkou obavu z cizinců žijících v České republice. Jen 28 % dotázaných je označilo za velkou hrozbu, 52 % pak cizince považuje za malou hrozbu. Pro 16 % respondentů pak cizinci v Česku nejsou vůbec žádnou hrozbou. ZDE

Meziročně se výrazně snížilo vnímání Ukrajiny coby státu, který pro bezpečnost České republiky představuje hrozbu. A to z 16 % na 3 %, což je výsledek, jakého Ukrajina dosahovala dlouhodobě před válkou s proruskými separatisty. Na "předválečný" stav klesl také počet těch, kteří mají obavy z Ruska. V prosinci 2015 označilo Rusko za hrozbu pro bezpečnost České republiky 17 % dotázaných, na konci roku 2013 to bylo 28 % respondentů. ZDE

Na čelních příčkách vystřídaly Rusko a Ukrajinu jiné státy. Za vůbec největší hrozbu pro bezpečnost ČR považují dotázaní Islámský stát, kterého se bojí 35 % dotázaných. Před rokem to přitom byly jen 4 %. Na druhé místo se posunula Sýrie, označená za hrozbu pětinou respondentů.

Přestože obavy z hrozeb celkově stouply, svou budoucnost vnímají lidé pozitivně. Dvě třetiny věří, že jejich budoucnost a budoucnost jejich blízkých je dobrá. Polovina věří, že dobré vyhlídky má i Česká republika. Naopak stoupají obavy o budoucnost lidstva a také Evropy, kterou do výzkumu zařadilo CVVM vůbec poprvé. Až 67 % dotázaných se obává, že Evropu nečeká nic dobrého.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky