Tady se letos dočkají nových dálnic a silnic

Ředitelství silnic a dálnic, zodpovědné za výstavbu dálnic a silnic první třídy, plánuje v tomto roce dokončit celkem 10 staveb. Jde o investice za více než 12 a půl miliardy.

Ilustrační fotografie
reklama

První části obchvatu se v prosinci dočkají obyvatele Mělníka. Osm set metrů dlouhá přeložka ale uleví jen obyvatelům Italské a Cukrovarské ulice. Stát za krátkou přeložku zaplatil 117 milionů. V listopadu skončí modernizace silnice I/44 spojující Šumperk a Jeseník. Na skoro osmikilometrovém úseku přes Černohorské sedlo přibyly stoupací pruhy. Rekonstrukce vyšla na bezmála čtvrt miliardy.

V listopadu se dočkají také obyvatelé Staňkova na Plzeňsku. Nová přeložka zcela odvede dopravu z města na březích řeky Radbuzy. Přeložka silnice I/26 vyšla na 165 milionů. V říjnu se výrazně uleví řidičům na nejstarší české dálnici. Skončí modernizace dvou úseků dálnice D1, konkrétně úseku mezi 29. a 34. kilometrem a úseku mezi 178. a 182. kilometrem. Na dalších čtyřech úsecích budou stavební firmy pracovat.

Řidiči jedoucí z Prahy do Drážďan a dále do Německa by měli na konci roku projet české území kompletně po dálnici. Dostavený úsek přes České Středohoří konečně uleví obyvatelům obcí podél staré silnice I/8. Po téměř deset letech stavby se cena šestnáctikilometrového úseku vyšplhala na téměř 10 miliard!

Stavby, které mají být dokončeny v roce 2016 ZDE.

Silnice I/35 procházející Rožnovem pod Radhoštěm bude v úseku dlouhém 1 360 metrů rozšířena na čtyřpruh. Rozšíření vyšlo na 116 569 487 Kč.

Obchvaty uleví třem obcím. Už v dubnu by se měl otevřít obchvat Velemyšlevsi na silnici I/27 spojující průmyslovou zónu Triangle u Žatce a Most. Dvou a půl kilometrový úsek vyšel na půl miliardy. V říjnu přestanou řidiči cestující z Mělníka do České Lípy projíždět obcí Dubá. Nová přeložka vyšla na 440 milionů. A o měsíc později zmizí tranzitní doprava mířící na Slovensko z obce Lhotsko u Vizovic. Odvede ji dvoukilometrová přeložka silnice I/49 za 169 milionů.

Stavby, v nichž bude ŘSD letos pokračovat ZDE.

ŘSD bude letos pokračovat i ve stavbě dalších významných spojnic, které ale letos už nestihne otevřít. Namátkou pokračovat bude výstavba dálnice D3 spojující Prahu, České Budějovice a Rakousko. Stavaři budou letos pracovat na třech rozestavěných úsecích o celkové délce 16 kilometrů, které by měly být otevřeny v průběhu roku 2018. Stavět se bude i dálnice D4 u Příbrami, D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou , D49, která napojí na dálniční síť průmyslovou zónu Holešov u Zlína a dálnice D11 před Hradcem Králové.

ŘSD také plánuje zahájit letos další stavby. Namátkou by mělo jít třeba o dálnici D48 spojující Lipník nad Bečvou (kde se odděluje od D1) s Novým Jičínem, Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem. Ačkoliv je většina stávající silnice vedena ve čtyřpruhovém uspořádání, zdaleka nesplňuje parametry dálnice. Letos by měla začít modernizace většiny silnice I/48 na dálnici D48, včetně výstavby obchvatu Frýdku-Místku.

Na přelomu roku by ŘSD chtělo zahájit výstavbu pokračování dálnice D11 od Hradce Králové dál směrem na Jaroměř.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky