Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Handrkování o reklamace končí: Nová páka na neochotné prodejce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Reklamovat poškozené nebo nefunkční zboží teď bude snadnější než kdy dřív. Zákazníci, kterým nebude chtít obchodník reklamaci uznat, budou mít nově možnost řešit spor mimosoudní cestou.

"Vy jste v těch botách šlápl do kaluže? Tyhle boty ale nejsou určeny do mokra. Je nám líto." Tohle si při reklamaci rozbitých bot vyslechlo už mnoho lidí a přitom je tato výmluva obchodníků zcela absurdní. Ostatně jako spousta jiných. Pokud jste v takovém případě nechtěli přijít o peníze i o boty zároveň, jedinou cestou bylo hnát prodejce k soudu.

I když nefunkční věc přesně podle pravidel reklamace (s účtenkou, záručním listem i v původní krabici) donesete do obchodu, často odejdete s nepořízenou. Jenže běhat po úřadech a několik měsíců se soudit je pro mnohé pádným důvodem k tomu, aby nad reklamací mávli rukou. Nově ale mohou nespokojení zákazníci podat stížnost, kterou prošetří Česká obchodní inspekce.

Novinka začne platit od února letošního roku a princip bude poměrně jednoduchý. Jestliže nebude zákazník spokojený s tím, jak prodejce o reklamaci rozhodl, bude moci do roka od prvního podání reklamace poslat stížnost na Českou obchodní inspekci.

Ta potom vyzve obě strany k tomu, aby se k věci vyjádřili, a následně vydá doporučení, jak by měl být spor vyřešen. Toto doporučení ale nefunguje jako rozsudek. Jedná se pouze o návrh toho, jak by měla pře z právního hlediska dopadnout. Pokud se ani potom zákazník s prodejcem nedomluví, jediným řešením zůstane soudní cesta.

Témata:  reklamace obchody

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

22. dubna 2024 18:27

Vysoké úroky povzbuzují ekonomiku, soudí američtí finančníci i ekonomové. MMF ale varuje

Mezinárodní měnový fond (MMF) se v minulém týdnu nezvykle ostře pustil do Spojených států. Vadí mu jejich rozhazovačnost. Ta jim prý sice dopomáhá k impresivnímu ekonomickému růstu, leč není dlouhodobě udržitelná. Přílišné výdaje Washingtonu mohou podle MMF celosvětově opětovně zvýšit inflaci a ohrozit rozpočtovou a finanční stabilitu. Jinými slovy, hrozí, že za velké americké dluhy nakonec zaplatíme všichni – ať už krizemi či pořádnou inflací.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy