Vysoké alimenty jsou nemravné. Ústavní soud se zastal boháčů

Ústavní soud se rozhodl promluvit do zavedené praxe, kdy dětem bohatých rodičů často připadne jako výživné závratná částka peněz. Zrušil totiž rozsudek Krajského soudu, který otci stanovoval výživné přes sto tisíc korun měsíčně.

Ilustrační fotografie
reklama

Otec měl podle rozsudku Krajského soudu platit bývalé partnerce a synovi celkem sto tisíc korun měsíčně. Sedmdesát tisíc na účet nezletilého syna, třicet tisíc matce. Navíc měl zaplatit zpětně přes deset milionů. Ústavní soud se ale otce zastal a podotknul, že pro výživné by měla platit "luxusní hranice."

"Je právem rodičů rozhodnout, s kolika penězi má jejich dítě v tom kterém věku samo hospodařit. Naučit dítě hodnotě peněz a vštípit mu, že nic není zadarmo a „bez práce nejsou koláče“, je bezesporu významnou částí výchovy, které rodiče nemohou být státem zbaveni," uvádí Miroslava Sedláčková, mluvčí Ústavního soudu.

Podle soudu tak rozhodnutím o obřím výživném došlo k porušení práva otce vychovávat své dítě. Zároveň však konstatuje, že neexistuje metodika, podle níž by napříště mohl soud nižší instance rozhodnout lépe. Nicméně i k soudcům nižších soudů má ÚS vzkaz.

"Soudce, který ve věci výživného rozhoduje, by neměl být prostým počtářem, ale měl by se v souvislosti se stanovením výše výživného zamýšlet též nad jeho smyslem a účelem," dodává Miroslava Sedláčková.

Témata: Alimenty | soudy

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky