Největší uprchlický tábor na světě stále roste a je líhní teroristů, tvrdí vláda

Uprchlická krize je v posledních měsících nejvíce skloňovaným tématem, mluví se ale pouze o lidech, kteří proudí do Evropy. Na ty ostatní jakoby svět zapomněl. A tak největší uprchlický tábor na světě v keňském Dadaab stále bobtná a lidé v něm trpí stále větší chudobou.

Ilustrační fotografie
reklama

Je největším uprchlickým táborem, málokdo o něm ale ví. Vzniknul v roce 1991 na pokyn Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky kvůli občanské válce v Somálsku. Z původních 90 tisíc běženců vzrostl jejich počet na závratných 330 tisíc. Mohl za to především hladomor na Somálském poloostrově v roce 2011 a mnozí lidé hledali útočiště právě v Dadaabu.

Dnes je z dříve náhodného shluku stanů regulérní město. Jeho chod a životy lidí jsou však zcela závislé na pomoci humanitárních organizací. Jenže na tábor v posledních měsících nejsou peníze. Lidem musely být sníženy potravinové příděly o třicet procent a ti teď nedostávají ani minimální počet kalorií, které stanovují směrnice OSN.

Nedostatek potravin způsobuje problémy také v místní nemocnici. Ta musí řešit především poměrně vysokou porodnost a pravidelná strava je pro malé děti nezbytná. Měsíčně se tu narodí asi 300 dětí, které jsou ale kvůli nekvalitní stravě náchylné k nemocem.

Uprchlíci, kteří se do Dadaabu dostanou, se paradoxně ocitají v pasti. Zpátky do Somálska jít nechtějí, protože jim tam nic nezbylo a neměli by se jak uživit, do jiných států se ale odstěhovat nemohou, vláda jim totiž neudělí občanství a tím pádem ani pas potřebný k vycestování. Tím se uprchlíci stávají závislí na humanitární pomoci, která se jim ale v poslední době nedostává.

Vláda je navíc přesvědčena o tom, že Dadaab je hlavní základnou islamistů, místem, kde plánují útoky a rekrutují nové stoupence. Své chování proti běžencům tak ještě přiostřuje. Letos v dubnu zabili teroristé na univerzitě ve městě Garissa 147 lidí. Mluví se dokonce o tom, že by měl být tábor rozpuštěn. Co by se potom s obrovským množstvím lidí stalo, není jasné.

Témata: uprchlíci

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky