Paroubek: Válka policajtů po česku

Když v minulém týdnu Šlachtův policejní útvar ÚOOZ s podporou Vrchního státního zastupitelství v Olomouci udeřil na vybrané policejní důstojníky v Olomouci a jaksi mimochodem přibalil do kornoutu i olomouckého hejtmana Rozbořila, všichni ztuhli. Vyjádření k celé akci nám zaslal i Jiří Paroubek.

Jiří Paroubek
reklama

Babiš to již nevydržel a jaksi předčasně, již v prvních hodinách po úderu, vyzradil jeden z těch pravých cílů celé operace, kterým je odstranit šéfa GIBS Bílka. Šéf GIBS Bílek byl v minulosti člověkem I. Lagnera. Díky němu se prosadil do funkce náměstka policejního prezidenta a to ho nastartovalo do čela úřadu „policie pro policii“, tedy útvaru GIBS.

Šlachta s Ištvanem minulý týden vzali do kleští olomoucké důstojníky GIBSu a babišovský tisk od prvních minut „realizace“ začal rozvíjet obvyklé tirády o klientelistickém propojení mezi špičkami regionální politiky (kromě hejtmana Půty s jeho známými problémy jsou všichni hejtmani v krajích sociální demokraté, takže politický cíl útoku je jasný) s místními podnikateli a také s policií a dalšími mocenskými složkami.

Babiš je zjevně dlouhodobě bondovsky posedlý policejní problematikou a jeho posedlost přechází až do obsese. Naopak ministru vnitra Chovancovi se zatím příliš nedaří zajistit ochranu největší vládní strany před nečekanými policejními útoky a la „malá“ Kubiceho zpráva…

Nyní ze strany GIBS přišla zajímavá odpověď, když jeho pracovníci – detektivové – provedli razii v „konkurenčním“ útvaru ÚOOZ, po které samozřejmě všichni popírají, že by šlo o odvetnou operaci za útok na GIBS z minulého týdne.

Slabinou operace ÚOOZ z minulého týdne je ovšem to, že ÚOOZ zjevně nedisponuje jakýmkoli přímým důkazem o koruptivním chování olomouckého hejtmana Rozbořila. Nepochybuji totiž o tom, že kdyby taková nahrávka existovala, už bychom se prostřednictvím obvyklých mediálních kanálů dozvěděli něco o jejím obsahu. Nahrávka prostě neexistuje a to je plus pro olomouckého hejtmana. O to víc však ÚOOZ bude tlačit na to, aby byl hejtman Rozbořil zamotán do nitek a dalších nitek, tak aby o jeho kriminálním pokusu nebylo pochyb. A aby sociální demokracii tato kauza co nejvíce oslabila.

Záměr je jasný, kriminalizací hejtmana a možná postupem času i bývalého místopředsedy ODS Langera budou opět „prokázány“ korupční vazby mezi politiky zavedených politických stran, klientelismus a vůbec celková prohnilost. A naopak „čistota“ hnutí.  Nepochybuji ani o tom, že časem bude například paní Kleslová vyhlášena sociální demokratkou. (Ostatně z této strany vzešla.)

Kdo jen z toho asi před krajskými volbami bude profitovat? Zdá se, že to budou dva politické subjekty. Tím prvním jsou Starostové, kteří se zatím ještě nedostali dál nežli do fáze příprav předvolebních aliancí v jednotlivých krajích. Ty zcela nepochybně z této intriky vůči zavedeným politickým stranám nikdo nepodezřívá. A pak také A. Babiš, kterému se díky generálu Randákovi ad. podařilo vytvořit vlastní fungující bezpečností a zpravodajské zázemí pronikající do mnoha údů české policie a zpravodajských služeb…

ČSSD je i na tomto poli v hluboké defenzivě. Pokud „pustí“ lanegerovce Bílka z čela GIBS a například i dosavadního šéfa BISu Langa, o jehož osudu začala média spřátelená s A. Babišem již veřejně spekulovat, bude mít ČSSD další velké problémy v budoucnu i v jiných krajích a možná i na celostátní úrovni. Prostě iniciativu v bezpečnostní a zpravodajské oblasti drží dnes někdo jiný než ona…

Témata: paroubek, jiří | ÚOOZ

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky