Ve čtvrtek podnikatelka kritizovala Babiše, v pátek k ní dorazila tajná kontrola. Show u Jílkové má podivnou dohru

Ve čtvrtečním pořadu Máte slovo se velmi emotivně diskutovalo o zavedení elektronické evidence tržeb. Zastánci i odpůrci EET dávali důrazně a hlasitě najevo, co si myslí. Diskutovat s ministrem financí se ale zřejmě nevyplácí. Na jednu z nejhlasitějších divaček den na to přišla kontrola.

Andrej Babiš v pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou
reklama

„Díky všem, co se dívali na tu šou a díky všem, kdo vydrželi. Řeknu Vám, že komedie, kterou sehrál estebák a uřvaný odborář, nemá obdoby a já věřím, že snad neexistuje živnostník, který by ještě dnes věřil pohádce o 'pravicovém spasiteli se sociálním cítěním'," komentoval zážitek z vysílání majitel řeznictví Pavel Havlíček.

Jeden z diskutujících – majitel pekárny a potravin a podnikatel v IT v jedné osobě Jaroslav Švamberk za ním prý před vysíláním přišel do šatny. „Pan Švamberk, se nakonec nezúčastnil té frašky po svém odkopání, kdy za mnou okamžitě po příchodu do šatny vešel v doprovodu jiného pána a s falešným úsměvem mě 'začal zpracovávat'. Několik sekund jsem hrál tu hru a pak, se slovy: '...ale pane Švamberku, nebudeme si na nic hrát...' jsem odešel a požádal o jinou šatnu. Lidé kolem se velmi podivili, jak je to možné, když jsem měl mít šatnu sám... Cítil jsem se znovu v roce 1982 a jen ti 'kontráši' měli na sobě tentokrát oblek... Zamrazilo mě," popisoval na Facebooku Havlíček.

Psali jsme: Jste hulvát, tisícovkou si utíráte nos, bučeli na Babiše diváci. U Jílkové to vřelo kvůli evidenci tržeb

Ani další odpůrkyně Andreje Babiše po pořadu nemá klid. Petra Fenclová, šperkařka z Domažlic, se do diskuze bouřlivě zapojovala a nazvala mimo jiné Babiše hulvátem, protože ji nenechal domluvit a neustále jí skákal do řeči. Na ni po vystoupení v pořadu dokonce přišla kontrola ze Státní správy sociálního zabezpečení.

„A je zde reakce státního aparátu... Podezřelá zákaznice....a co to tu máte, jo aha kameny... Ptám se jí, jako se ptám zákaznic běžně: 'Potřebujete poradit?' Hledá prý dárek pro neteř. 'A kolik jí je?' 'Asi 20, no musím přijít s ní....' Pak si stoupla vedla dveří a něco opisovala: 'Píšu si otevírací dobu.' Nezdála se mi, tak jsem šla za ní... A ejhle! Za paní jsem došla až ke správě sociálního zabezpečení... U dveří ji zastavím a ptám se 'To máte příkazem?' Prý ano... 'To mám za včerejší TV?' Opět přikývnutí... Mrzí mě, že se paní Hana nezeptala na informace rovnou, a děje se tak potajmu," napsala na sociální sítě Fenclová.

Tyto informace pobouřily některé politiky. "Tento příklad prokazuje, že vláda živnostníky považuje za podvodníky a je připravena je likvidovat ve prospěch velkých podnikatelských subjektů. Nástroji likvidace se stává narůstající byrokracie propojená se systémem udavačství a represivní kroky ze strany ministerstev a institucí v podobě šikanózních kontrol. Opakuje se komunistický atak na tu část společnosti, která je na státu nejméně závislá. Nečerpá dotace a výhody dané zákoníkem práce, ale stará se sama o sebe," komentovala kauzu Miroslava Němcová z ODS.

Vyzvala zároveň ministryni práce a sociáních věcí Marksovou, aby celou věc prošetřila a vyvodila z ní personální odpovědnost. "Považuji rovněž za alarmující slova druhého účastníka televizní diskuse, Pavla Havlíčka, známého kritika Andreje Babiše, který tvrdí, že byl před pořadem zastrašován," dodala Němcová.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky