Sobotka je prý populista. Chce trestat poslance a sám na hlasování nechodí. Pak to schytal kníže

Předsednictvo ČSSD nesouhlasí se zvýšením platů ústavních činitelů asi o 14 procent a chce zavádět tresty za neúčast ve sněmovně. Do toho se vložil lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura, který v reakci na tento plán poukázal na účast některých politiků na hlasováních. Pak začala padat ostrá slova o populismu.

Ilustrační fotografie
reklama

Vedení ČSSD chce, aby se do platové novely dostaly finanční sankce za neúčast poslanců a senátorů na schůzích parlamentních komor bez řádné omluvy. Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který o tom chce mluvit se sociálnědemokratickými poslanci i v koalici.

Podle Okamury je ale Sobotka "neuvěřitelný populista". Šéf Úsvitu nemá nic proti návrhu, z úst premiéra to ale podle něj zní zcela populisticky. "On sám má totiž účast na jednáních pouze 41,9%, zatímco například já mám nejvyšší účast ze všech předsedů parlamentních stran - 88,9% (bylo by to ještě víc, ale byl jsem nemocný)," podotýká Okamura.

Svá slova dokládá odkazem na statistiku hlasování na stránkách Poslanecké sněmovny, kde je rovněž zapsáno, kolikrát se Sobotka z jednání omluvil.

"Premiér si tímto návrhem ve skutečnosti řeší pouze svoje vlastní problémy svých vlastních vládních poslanců, kteří mají problémy s docházkou a hrozí, že nebudou na klíčových hlasováních v dostatečném počtu, aby měla koalice většinu," dodává Okamura.

Sobotka to podle něj navenek prezentuje tak, že bojuje za správnou věc. "To je fakt k smíchu. A lidé mu na to po mediální masáži ještě skočí," tvrdí šéf Úsvitu. Následně dodává, že u některých politiků je účast ještě horší. "Mimochodem, například předseda TOP09 Schwarzenberg má účast ve Sněmovně pouze 31,2%," uzavřel Okamura.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky