Chřipka na pracovišti? Rady, jak se jen tak nenakazit

Praha - Jeden kolega kašle, druhý nedá z ruky kapesník a vy jen doufáte, abyste se od nich nenakazili? Držte se těchto rad a chřipka u vás nemá šanci! Pokud se budete držet následujících zásad, omezíte šíření chřipkových virů v kanceláři a nemoc vás jen tak snadno nedostane.

Ilustrační fotografie
reklama

Myjte si ruce
Mezi nejrizikovější předměty v kanceláři, které jsou v největší míře kontaminované viry a bakteriemi, jsou mikrovlnné trouby, chladničky, kávovary, kopírky a především pak houbičky na mytí nádobí. Pokud se některého z těchto předmětů dotknete, vyhýbejte se svýma rukama obličeji.

Jestli máte možnost, co nejčastěji si ruce omývejte. Do šuplíku si také určitě schovejte antibakteriální ubrousky nebo dezinfekční gel na ruce. A rozhodně nešetřete s jejich používáním.

Ukliďte si na stole
U svého pracovního stolu dbejte na čistotu klávesnice, myši nebo telefonního sluchátka, velké množství bakterií se také nachází na vašem mobilu. Zbavit nečistot je můžete pomocí dezinfekčních gelů na bázi alkoholu.

Pročistěte vzduch
Chřipka se šíří formou kapének, takže rozhodně neuděláte chybu, pokud budete preventivně pravidelně větrat. Praktické je to hlavně v případě, že pracujete v otevřeném kancelářském prostředí. Pokud má váš kolega kašel, snažte se od něho sedět alespoň dva metry daleko.

Teplotní šoky
Dávejte pozor na to, aby u vás v kanceláři nebylo přetopeno. V takovém prostředí se viry velmi dobře šíří. Dbejte na to, aby vaše tělo nebylo vystaveno teplotním šokům. Pokud si v práci rádi zajdete na cigaretu, teple se i na těch pár minut oblečte, teplotní šok při příchodu do kanceláře by se vám mohl šeredně vyplatit.

Dopřejte si vitamíny
Tisíckrát omílaná písnička, ale účinná. Ovoce a zelenina obsahují vitamíny, které posilují imunitní systém a ten pak lépe odolává virům a bakteriím.

Když už na vás něco leze, je pozdě, důležitá je prevence. Dopřejte si proto každý den ovoce a zeleninu a ve spojení s radami výše u vás chřipka nemá šanci.

Témata: nemocenská | zdraví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky