Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Test zimních pneumatik na sezónu 2014 a 2015

Zimní pneumatiky
Zimní pneumatiky
Foto: Dataconsult

Podzim už je tady a období, kdy autům nazouváme zimní pneumatiky, se blíží. Jak vybrat ty kvalitní a bezpečné? Spotřebitelský časopis dTest právě zveřejnil nový srovnávací test zimních pneumatik, tentokrát o velikostech 175/65 R14 a 195/65 R15, které obouvají například Škoda Fabia a Octavia. V obou rozměrech je možné najít čtveřici modelů s dobrými jízdními vlastnostmi, ale i nedostatečně hodnocené produkty. Informuje dTest.

Ve čtrnáctipalcové kategorii získaly celkově dobré hodnocení pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 a Firestone Winterhawk 3. Uspěly ve všech důležitých dílčích zkouškách, jako je jízda na mokru, sněhu, suchu a náledí. „Vítězem testu se stal model Continental. Předvedl nejlepší výkon na mokru i na náledí, navíc získal velmi dobré hodnocení ve zkoušce opotřebení. Pneumatikou s nejdelší životností je opět Michelin Alpin A4," konstatuje Ondřej Jánoška, redaktor časopisu dTest.

Druhou příčku v rozměru 175/65 R14, který obouvá například Škoda Fabia, Renault Clio nebo Toyota Yaris, obsadil model Dunlop SP Winter Response 2. Poradil si nejlépe na sněhu a druhý nejlepší výkon předvedl na mokré vozovce. Je tudíž dobrou volbou pro ty, kdo jezdí ve výše položených oblastech, kde jsou vozovky v průběhu zimy většinou zasněžené nebo mokré po chemickém ošetření. Dunlop měl zároveň nejmenší vliv na spotřebu paliva a také nejkratší brzdnou dráhu.

„Kvůli slabým výsledkům zejména na mokré vozovce naopak nedoporučujeme pneumatiky Cooper WeatherMaster SA2 a Star Performer SPTS AS. Za nejlepší pneumatiku v testu můžete zaplatit jen o sto korun víc, proto by nešlo o dobrou investici," říká Ondřej Jánoška.

I mezi patnáctipalcovými pneumatikami o rozměru 195/65, které se hodí například pro vozy Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Ford Focus, byla čtveřice modelů s vyváženými jízdními vlastnostmi. Těmi se mohou chlubit Continental ContiWinterContact TS850, Bridgestone Blizzak LM 001, Dunlop SP Winter Sport 4D a Semperit Speed-Grip 2. Vítězné vavříny si opět odnesl Continental s nejlepšími výsledky při jízdě na náledí a s druhými nejlepšími výsledky na ostatních površích – tedy na mokré a suché vozovce i na sněhu. Zároveň je to pneumatika s nejmenším vlivem na spotřebu pohonných hmot a s nejdelší životností. Na mokré vozovce byly nejlepší pneumatiky Bridgestone.

Vůbec nejhoršími pneumatikami v testu byly patnáctipalcové modely Achilles Winter 101 a Infinity Winter Hero INF 049, které propadly při zkouškách na mokrém povrchu, a skončily tak s nedostatečným hodnocením. Pneumatikám Infinity nepomohl ani jeden z nejlepších výkonů na sněhu a dobré výsledky na náledí.

Témata:  dTest zimní pneumatiky test pneumatik

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy