Vše bylo jinak? Odposlechy Nagyové šokují, takto se mluvilo o amnestii

Další odposlechy někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase Jany Nagyové (nyní Nečasové) odhalují pozadí vzniku kontroverzní amnestie za prezidentské éry Václava Klause. Podle Lidových novin, které informaci přinesly, mělo být původně propuštěných mnohem méně.

Ilustrační fotografie
reklama

Pět dní po vyhlášení amnestie, v neděli večer 6. ledna 2013, tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Blažek volal Janě Nagyové. Nejprve od Blažka padl podle deníku zdvořilý dotaz „Jak je na tom šéf?" a následně se hovor stočil k rozhodnutí Hradu.

Ministr spravedlnosti Blažek Nagyové vysvětloval, že netušil, že věznice opustí na sedm tisíc vězňů. „Blažek dále říká, že o amnestii dostal špatné podklady, že se v listopadu hovořilo o 2,5 tisících propuštěných," uvádí policie v přepise odposlechu Nagyové, který má server Lidovky.cz k dispozici. „S tím, co tam nacpal na poslední chvilku, se nedalo nic dělat," dodal Blažek.

Blažek doposud tvrdil, že dokument mu z Hradu přišel teprve před vánočními svátky, o tom, že měl návrh amnestie a odhady omilostněných už v listopadu, doposud nikdy nehovořil. Jak upozorňuje deník, Blažek argumentoval právě nedostatkem času, když vysvětloval, proč se nepostavil proti tomu, aby se amnestie vztahovala i na některé velké kauzy.

Bývalý hradní vicekancléř Petr Hájek odmítá, že by Blažek dostal do rukou jiné dokumenty, než jaké vlastnil Hrad. Popřel také erxistenci "původní" varianty, podle níž mělo být propuštěno jen 2500 vězňů. Blažkova slova o listopadovém odhadu také nahrávají slovům bývalého hradního právníka Pavla Hasenkopfa, který tvrdí, že se na amnestii podílelo i ministerstvo spravedlnosti.

„Může to potvrzovat moji verzi, že ministerstvo spravedlnosti do toho bylo zahrnuté víc, než připouštělo. Já ostatně tvrdím celou dobu, že to plyne už z odůvodnění Koudelkova návrhu. V něm je ministr spravedlnosti zmíněn, takže o tom musel vědět," řekl Hasenkopf serveru Lidovky.cz.

Témata: soudy | Nagyová, Jana

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky