Sobotka dostal sodu za odmítání sankcí

Odmítání dalších sankcí vůči Rusku způsobilo lavinu kritiky na premiéra Bohuslava Sobotku ze strany pravicových politiků.

Bohuslav Sobotka
reklama

Předseda vlády Bohuslav Sobotka /ČSSD/ si vyhradil právo odmítnut část případných nových sankcí vůči Rusku. Po nich přitom volá velká část unie kvůli přiznání Ruska, že na území Ukrajiny opravdu operují ruští vojáci.

Rusko nicméně tvrdí, že jde o vojáky na dovolené, kteří místo zájezdu k moři jeli pomáhat proruským separatistům na jihovýchod Ukrajiny.

Sobotkovo vyjádření vyvolalo nevoli u pravicové opozice. "A co když si pak někdo „vyhradí právo" nám nepomoci, až to budeme potřebovat? Nebezpečná zahraniční (ne)politika," reagoval například předseda ODS Petr Fiala na Twitteru.

Primátor Prahy Tomáš Hudeček zase na Facebooku napsal: "Proti sankcím vůči Rusku jsou jen Česká republika, Slovensko, Maďarsko a Kypr. Já jsem pro sankce !!!"

Europoslanec TOP 09 Jaromír Štětina mluví obdobně: "Evropská rada vyzvala Rusko, aby vyvedlo své vojáky z Ukrajiny. A já k tomu dodávám: vyzvat nestačí, Rusko je k tomu třeba přinutit, například sankcemi. Skutečnými sankcemi. Zatím se Putin Evropě směje a Fica, Sobotku a Orbána hladí po hlavě."

Zatím poslední sankce zakázaly vyvážet do Ruska zbraně, zbrojní systémy či výrobky, které se dají zneužít i k vojenským účelům. To vyvolalo reakci Ruska v podobě embarga na dovoz velké části potravin a potravinových výrobků z EU a dalších zemí jako USA.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky