Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Návrh zákona o prokazování majetku je bezzubý. Okamura má jiné řešení

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Česká televize

Vláda jedná o zákoně o prokazování původu majetku. Jeho smyslem je eliminovat nelegálně nabitý majetek. Vládní návrh se nám zdá jako velmi mírná varianta majetkového přiznání, máme lepší návrh, říká předseda Úsvitu Tomio Okamura.

Podle politika je vládní návrh bezzubý, protože není nikde dané, kdo bude muset své majetky prokazovat. „Pokud to necháme pouze na libovůli finanční úředníka, hrozí nebezpečí, že nad svým kamarádem s jachtou a sporťákem přivře oči. Návrh se také nemá vztahovat na minulost. Nemůžeme přeci zavírat oči nad tím, že se tu desítky let kradlo a udělat za tím tlustou čáru," popisuje negativa návrhu Okamura.

Úsvit navrhuje jinou cestu, jako prokazovat původ majetku – institut majetkového přiznání. „Občané s majetkem nad 20 milionů korun by podávali majetková přiznání. Příslušné finanční úřady by pak ověřovaly, jestli si svůj majetek mohli pořídit z legálně přiznaných a řádně zdaněných příjmů. Například pokud je někdo státní úředník a má plat v řádu desítek tisíc korun, je velmi podivné, pokud má vilu, 3 auta a jachtu," vysvětluje Okamura. Všechen majetek, který nelze doložit, by pak měl být zdaněn stoprocentní daní.

Dalším krokem by pak mělo být porovnání dosud odevzdaných daňových přiznání s nabytým majetkem, třeba z katastru nemovitostí, i zpětně do minulosti.

Témata:  Tomio Okamura

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy