Pohádkový plat Jourové. Zeman oproti eurokomisaři bere almužnu

Končící ministryně Věra Jourová si svým odchodem do Bruselu pořádně polepší. Stane se zdaleka nejlépe placeným českým politikem. Jak Blesk.cz uvádí, měsíčně bude dostávat přes půl milionu a k tomu další benefity.

Evropská měna EURO, ilustrační fotografie
reklama

Věra Jourová byla vládní koalicí vybrána jako česká eurokomisařka. Nyní tedy, pokud přežije grilování v europarlamentu, zamíří do Bruselu. Zatím se sice neví, jakou oblast bude spravovat, jistý je ale případný plat. A ten je pro Čecha přímo pohádkový.

Blesk uvádí, že základní plat eurokomisaře je 547 525 Kč, respektive 19 910 euro. K tomu ještě dostane desetitisícové příspěvky na bydlení a zábavu. Po skončení mandátu bude dostávat po tři roky odstupné v podobě 55 % měsíčního platu.

A nakonec bude mít nárok na doživotní penzi ve výši 90 915 Kč. Pokud si počká a nechá si ji vyplácet až od 65 let, pak to bude dokonce 121 248 Kč.

Jourová si tak velmi polepší. Její ministerský plat je pouze 106 600 korun plus náhrady. Brát bude dokonce i víc než prezident. Ten pobírá 180 tisíc měsíčně. Plat europoslanců je pak kolem 290 tisíc korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky