Stropnický šokoval Česko: Toto je ministr obrany? ptají se politici

Ministr obrany Martin Stropnický šokoval osobnosti české politiky svým výrokem pro agenturu Reuters, kdy uvedl, že Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území. Lidé podle něj mají stále v živé paměti okupaci vojsk SSSR z roku 1968.

reklama

Česká republika nepodporuje přítomnost zahraničních vojáků NATO na svém území v souvislosti s plány Severoatlantické aliance na posílení vojenské přítomnosti v členských státech v reakci na krizi na Ukrajině, uvedl podle ČTK pro agenturu Reuters český ministr obrany Martin Stropnický.

Dodal, že Češi jsou stále opatrní, pokud jde o jakoukoli cizí vojenskou přítomnost v jejich zemi, a nic na tom nemění ani fakt, že vojáci NATO by mohli dorazit jen na pozvání českých úřadů. Obyvatelé země mají podle něj živě v paměti invazi vojsk států Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968 a následný pobyt sovětských vojáků v zemi.

"Dobře víme, že jakékoli trvalé rozmístění vojáků by představovalo problém. Patřím ke generaci, která zažila rozmístění 80.000 sovětských vojáků v období 'normalizace". Je to stále psychologický problém," cituje ČTK slova ministra obrany.

Ten si sice dokáže si představit určitou rozšířenou spolupráci, pokud jde o výcvik či podobné aktivity, nikoli ale přítomnost vojáků. "Zvýšit přítomnost aliance na našem území v různých modifikacích, to ano. Ale pokud jde přímo o rozmístění jednotek, v tomto případě jsem spíše skeptický," tvrdí Stropnický.

V rozhovoru ministr rovněž obvinil Rusko, že v České republice i po celé Evropě vede "dezinformační kampaň" ohledně svých cílů na Ukrajině. "Dochází k úmyslné manipulaci s fakty, daty, okolnostmi, důležitými detaily, tak pracuje ruská strana," řekl Martin Stropnický.

Psali jsme:Sobotka požaduje Stropnického odvolání: Jeho výrok je šílený
Stropnický vysvětluje, jak to bylo s jeho výrokem o NATO
Nekompetentní nebo nebezpečné vyjádření?

Po výroku Martina Stropnického se zvedla vlna nevole ze strany českých politiků, kteří jeho vyjádření považují za šokující. "Nevěřím svým očím. Toto je ministr obrany? Jak muže být ministrem obrany člověk, ktery ohrožuje bezpečnost vlastní země?" ptá se senátor a místopředseda Klubu TOP 09 Jaromír Štětina.

Podobnou reakci vyvolal i u dalšího člena strany, místopředsedy TOP 09 a poslance Marka Ženíška. "Jak příznačné... Navíc bych rád podotknul, že to, co pan ministr Rusku vyčítá, později pak důsledně obhajuje, když používá již jednou použité argumenty, které Paroubkova ČSSD úspěšně využívala proti umístění radaru na českém území!" tvrdí poslanec.

Advokát a někdejší poradce Václava Klause Pavel Hasenkopf si rovněž neodpustil poznámku smeřující na slova ministra Stropnického. "Stropnický měl vždy dobře vyvinutý politický radar..." poukazuje právník.

Na svém profilu na sociální síti se o výroku ministra obrany rozepsal také starosta města Semily Jan Farský. "Tohle není jen nekompetentní vyjádření, to je vyjádření předně nebezpečné. Jsme členové NATO více než 15 let. Při vstupu jsme se zavázali, že budeme ročně investovat 2% HDP do armády. Podmínka tvrdá, ale je to daň za kolektivní bezpečnost, podle článku 5 smlouvy. Jeden za všechny, všichni za jednoho. A nikdo by se neměl vézt. Aktuálně dáváme cca polovinu. A zlepšení v nedohlednu. A ještě vzkážeme NATO, že u nás nemá co dělat. Ale my jsme NATO. Myslí tím pan ministr, že mají čeští vojáci, tj. vojáci NATO, opustit naši zemi?" ptá se Farský.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky