Dráhy chtějí peníze po rodině Bartošové. Mají šanci je dostat?

České dráhy požadují po rodině Ivety Bartošové náhradu škody za zpožděné vlaky. Podle známého právníka Pavla Hasenkopfa ale nemají nárok.

Ilustrační fotografie
reklama

Kvůli sebevraždě známé zpěvačky nabraly vlaky projíždějící Uhříněvsí zpoždění. Tím měla Českým drahám vzniknout škoda, kterou nyní podle MF Dnes chtějí vymáhat po rodině. Podobně prý postupují ve většině případů.

Právník Pavel Hasenkopf to však označil za nesmysl. "Ke zpoždění došlo až po její smrti, a dědí se závazky vzniklé za života," napsal na Facebooku. Za koleje je navíc odpovědná Správa železniční dopravní cesty. "Pokud ČD prokáží škodu, ať ji uplatní u SŽDC, a ta se může následně hojit na pozůstalých," dodává s tím, že v takovém případě SŽDC stejně narazí na původní problém s tím, že škoda vznikla po smrti Bartošové.

Rodinám, kterým se stala podobná tragédie a drahám zaplatily, doporučuje žalovat dráhy a získat peníze zpět. "Ono když se na někoho udělá bububu, notabene když mu právě někdo umřel, většinou zaplatí. Ale nárok ČD fakt nemají. Bezdůvodné obohacení se tomu říká," doplnil v následné diskuzi.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky