Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pošťačka přivedla důchodkyni na mizinu. Připravila ji o byt i úspory

Pošťačka přivedla důchodkyni na mizinu. Připravila ji o byt i úspory

Foto: Pixmac

V pondělí usedla u Okresního soudu v Jihlavě dvaačtyřicetiletá Drahomíra Sedmíková z Jihlavy, která podle obžaloby v roce 2011 a 2012 podvedla a okradla šestaosmdesátiletou důchodkyni Drahoslavu z Jihlavy. Podle informací Deníku ji připravila o byt a celoživotní úspory.

Sedmíková měla údajně zneužít důvěřivost staré ženy a její duševní choroby a nechala si na sebe přepsat byt paní Drahoslavy zhruba za jeden milion korun. Sedmíková náslendě ženu připravila o osm set tisíc korun v hotovosti.

Za trestný čin podvodu, krádeže a neoprávněného opatření platební karty teď hrozí Sedmíkové až osmiletý trest odnětí svobody, rozsudek však v pondělí nepadl a soudce kauzu odročil na neurčito.

"Byt i peníze jsem od paní dostala darem za to, že jsem se o ni starala. Byla sama a opakovala, že nikoho nemá. Už od dětství jsem se starala o starší lidi. Byla jako moje babička, prostě jsme si padly do oka. Vozila jsem jí obědy, uklízela, pomáhala s nákupy a starala se o její kočičku," hájila se podle informací Deníku.cz Sedmíková u soudu. Paní Drahoslava však popírá, že by ženě dala cokoli dobrovolně.

Za vše může občanský průkaz

Celý příběh začal v roce 2011, kdy Sedmíková pracovala na pobočce jihlavské pošty jako úřednice. Paní Drahoslava si tehdy přišla vybrat peníze a Sedmíková ji upozornila, že má propadlý občanský průkaz. Zároveň se nabídla, že jí pomůže s vyřizováním nových dokladů a ženy se po čase začaly stýkat častěji, dokonce i v bytě paní Drahoslavy.

Že něco není v pořádku zaregistrovala také její sousedka. "Zjistila jsem, že to není žádná sociální pracovnice, jak o ní Drahoslava mluvila. Pak mi řekla, že jí Sedmíková vzala občanku. Sedmíková reagovala podrážděně, ale nepopřela to," řekla podle Deníku u soudu sousedka, která případ nahlásila sociálním pracovnicím.

Ty šly s paní Drahoslavou na poštu vybrat peníze, kde se zjistilo, že kartu od účtu má u sebe Sedmíková, v té době stále zaměstnankyně pošty. Poté, co se pracovnicím povedlo dostat k účtu, vyšla najevo pravda - zbylo na něm pouze osm tisíc korun, ačkoli seniorka tvrdila, že tam má desítky tisíc. Na popud paní Drahoslava úřednice nahlédly do katastru nemovitostí a zjistily, že její byt je přepsán na Sedmíkovou.

Kriminalisté v průběhu vyšetřování odhalili, že si Sedmíková skrze penzistku vyřídila příspěvky, které měsíčně pobírala. Několikrát si také na svůj účet převedla její finance a paní Drahoslavě zrušila penzijní připojištění, na němž měla podle Deníku.cz 586 tisíc korun. Peníze rovněž převedla k sobě.

Sedmíková tvrdí, že peníze dostala darem a všechny výběry proběhly za účasti Drahoslavy, co se s penězi dělo dále netuší. To ale důchodkyně popírá a její byt je dodnes úředně obstaven. Drahoslava je tak nucena žít v domě s pečovatelskou službou a čeká na výsledek soudního řízení.

Témata:  důchodci krádeže

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy