Poslanec Urban mě vydírá, chce rozvrátit Energetický regulační úřad, tvrdí Vitásková

Poslanec ČSSD Milan Urban představil ve sněmovně pozměňovací návrh energetického zákona. Podle předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) je ale jeho návrh útokem na jeho nezávislost úřadu. Tlaky cítíme už tři roky, uvedla prezidentka ERÚ.

660
reklama

„Považuji za nezbytné, abych se jako předsedkyně nezávislého regulačního úřadu vyjádřila k dění kolem nás rozpoutaného skupinami, kterým zřejmě vadí činnost, kterou v rámci kompetencí vykonáváme," uvedla Alena Vitásková na tiskové konferenci.

Podle prezidentky ERÚ je už úřad i jeho vedení tři roky pod tlakem. „Chtějí, abych odešla z funkce. Narušují nezávislost úřadu, která je dána zákonem. Snaží se nezákonným způsobem ovlivňovat naše rozhodnutí," vysvětlovala Vitásková, které se nelíbí, že poslanci chtějí okleštit pravomoci úřadu například v případě regulací energetického trhu.

„Za přímým útokem a přípravou na převzetí úřadu zřejmě již domluvenou skupinou stojí poslanec ČSSD Milan Urban, člen hospodářského výboru a předseda podvýboru pro energetiku," obvinila politika Vitásková, které se nelíbí, že Urban na konci února předložil pozměňovací návrh s klíčovými změnami, které by změnily celý energetický sektor.

„Učinil tak bez odborné konzultace, aby se vyhnul připomínkovému řízení. Vše dělal tajně a bez našeho vědomí. Nevyhodnotil ani dopady tak zásadní změny na běžné spotřebitele," nelíbí se předsedkyni ERÚ, podle které je návrh navíc v rozporu s evropskou legislativou.

Cílem všeho je podle Vitáskové umožnit zájmovým skupinám mít větší vliv na rozhodování, aby nemohlo dojít k dalšímu snížení cen energií. Druhým cílem pak může být Urbanova snaha rozšířit finanční podporu z veřejných prostředků pro biometan.

„Jsem poslancem Milanem Urbanem vydírána. Za mou podporu biometanu on na oplátku nabízel zapomenout na radu. Propojení poslance a zájmových skupin bude muset řešit orgán k tomu oprávněný," myslí si předsedkyně ERÚ.

Témata: energetika

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky