Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Darujte své tělo: Lékaře trápí nedostatek očních rohovek k transplantacím

Darujte své tělo: Lékaře trápí nedostatek očních rohovek k transplantacím

Foto: Česká televize

Od nového roku klesl v Česku počet pitev o desetinu. Důvodem je nový občanský zákoník, který uvádí, že bez souhlasu zemřelého není možné pitvu provést, pokud tak stanoví zvláštní zákon. Lékaři ale nepovažují za etické žádat o souhlas s pitvou všechny pacienty při přijetí do nemocnice. Proto dělají pouze pitvy nařízené soudem. Nesprávný výklad nového občanského zákoníku má kromě dramatického snížení počtu pitev vliv i na další oblasti zdravotnictví.

„Podle nového občanského zákoníku má člověk právo rozhodnout, jak bude po jeho smrti naloženo s jeho tělem. Pokud člověk nevyjádří souhlas s pitvou nebo použitím svého těla pro potřeby lékařské vědy, výzkumu nebo k výukovým účelům, není možné jeho tělo pro tyto účely použít," vysvětlil Jiří Hartmann z advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři.

Transplantace rohovky je často jedinou a poslední možností na zlepšení zraku pro pacienty se závažnějším očním onemocněním nebo poškozením oční rohovky. Po nabytí platnosti nového občanského zákoníku nastal v Česku nečekaný nedostatek očních rohovek pro potřeby transplantace. Kvůli obavě z odběru oční rohovky zemřelému bez jeho písemného souhlasu poskytnutého před smrtí mají oční kliniky nedostatek rohovek a musí odvolávat operace.

„Od začátku roku jsme museli rušit několik naplánovaných transplantací rohovky, na které byli pacienti v pořadníku několik týdnů až měsíců. Pro mnohé pacienty, kteří na operaci s nadějí čekali, to bylo velké zklamání," uvedl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

„Nový občanský zákoník je normou obecnou a před jeho aplikací má přednost speciální právní předpis, kterým je transplantační zákon. Ten oblast pořízení tkání pro potřeby transplantace i po úmrtí člověka upravuje a není v tomto případě nutno postupovat podle nového občanského zákoníku a řešit jeho výklad či zajišťovat předchozí souhlas k provedení pitvy," vysvětlil Pavel Vyroubal z advokátní kanceláře AKV ve Vsetíně.

Témata:  zdravotnictví občanský zákoník

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy