Gazdík varuje trojkoalici: Ministr financí bude po nástupu překvapený

Strana TOP 09 veřejně prohlašuje, že chce být věcnou opozicí. Místopředsedu strany Petra Gazdíka zajímá především rozpočtová zodpovědnost. A ta podle něj v koaliční smlouvě chybí.

660
reklama

„To programové prohlášení vlády, které je na stole, nebo bude na stole vycházející z koaliční smlouvy, kterou ty tři strany uzavřely, bude patrně snůška neuvěřitelných slibů, které nemají žádnou oporu v rozpočtu," myslí si Gazdík. Podle něj mohou se stát pouze dvě varianty.

„Buď to, ta vláda bude utrácet, utrácet nadmíru a výrazným způsobem tím zadluží naši budoucnost a znovu dá do nepořádku veřejné finance a veřejné rozpočty, které my jsme pracně, ta minulá vláda dávala dohromady v čase evropské krize, nebo své sliby nesplní," vysvětloval místopředseda TOP 09 v rozhovoru pro Radiožurnál s tím, že ani jedna varianta není správná.

I tak by podle Gazdíka měla být vláda jmenována co nejdříve. Stávající nelegitimní vláda jmenovaná prezidentem si podle něj může dělat, co chce, protože se nikomu nezodpovídá a která nemá oporu v Poslanecké sněmovně.

„Pokud se to bude protahovat měsíce, tak si myslím, že zejména budoucí ministr financí by se mohl divit, co všechno bylo utraceno, nebo co mu z rozpočtu zbude," varuje koalici Gazdík.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky