Vydědit děti je už dnes jednoduché, podívejte se

Vedou vaše děti nezřízený život a vám to vadí? Pak je můžete vydědit. Umožňuje to nový občanský zákoník, který začne platit od ledna. Navíc navrací do české legislativy speciální formu dědictví - takzvaný odkaz.

660
reklama

Pokud se člověk rozhodne vydědit své děti a majetek odkázat "cizím", nemusí nikomu nic vysvětlovat. Novinku zavádí nový občanský zákoník. Důvod je podle ministerstva spravedlnosti známý oběma stranám, jak tomu, kdo se k takovému kroku uchýlil, tak potomkovi, a proto není nutné ho zveřejňovat.

Každý má totiž právo své potomky vydědit a existují pro to čtyři důvody. Prvním je situace, kdy se syn či dcera o rodiče nestarají a neposkytnou jim pomoc v nemoci, ve stáří nebo v jiných závažných případech. Dalším důvodem je nezájem o rodiče. Potomci by si také měli dát pozor na svůj styl života. Pokud by vedli nezřízený život, mohou přijít o dědictví. Vydědění hrozí také v případě, že byl potomek odsouzený pro úmyslný trestný čin minimálně na jeden rok.

Potomci, kteří jsou jinak ze zákona neopominutelní, se proti vydědění mohou odvolat, o výsledku ale bude rozhodovat soud.

Majetek pro kamaráda 

Nový občanský zákoník navrací do české legislativy speciální formu dědictví - takzvaný odkaz. "Lidé mohou své sousedce odkázat například jídelní servis, a ona přesto nebude účastníkem dědického řízení. Tím odpadnou časté průtahy v dědickém řízení způsobené neshodami dědiců," uvádí ministerstvo spravedlnosti.

Možnosti odkazu ovšem umožňují velmi zajímavou dědickou kličku. Dotyčný může totiž jako odkaz určit i věc, která je ve vlastnictví jiné osoby.

Například, když dotyčný má dva kamarády Honzu a Petra. Honza má motorku, po které touží Petr. Člověk se proto rozhodne něco odkázat Janovi a zároveň ve své závěti přikáže, aby Honza vydal Petrovi zmíněný motocykl. Honza má dvě možnosti: buď dědictví přijme a rozloučí se s motorkou, nebo dědictví odmítne a motorku si ponechá.

Stále ale bude platit ustanovení, že svým přátelům nebo sousedům nelze odkázat úplně všechno. Každému z dědiců musí zůstat z hodnoty dědictví alespoň čtvrtina.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky