Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Odéesák" vidí budoucnost českého zdravotnictví černě


Foto: Lukáš Henzl, MoneyMAG.cz

Nová vládní koalice prosazuje úplné zrušení zdravotnických poplatků s výjimkou poplatku za návštěvu pohotovosti. Obnovovat se tak nejspíš nebude ani poplatek za pobyt v nemocnici. Pověřený předseda ODS Martin Kuba teď budoucnost vidí dost černě.

Ústavní soud od začátku roku 2014 zrušil stokorunový poplatek za pobyt v nemocnici. Rusnokova vláda následně chtěla prosadit nový poplatek snížený na 60 korun. Proti tomu se ale postavila ČSSD, ANO a KSČM. Nemocnice přitom na poplatku za pobyt vybraly ročně kolem dvou miliard korun.

"Kvůli zrušení poplatků za pobyt v nemocnici peníze, které si platíme na zdravotní péči, projíme v obědech a provozu nemocnic a nebudou na léčbu," komentuje teď současnou situaci Martin Kuba z ODS.

Právě za vlády ODS v čele s Mirkem Topolánkem byly poplatky ve zdravotnictví zavedeny. ČSSD se proti nim od počátku stavěla.

Témata:  zdravotnictví ODS Martin Kuba

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy