Těhotenství a riziko chřipky. Očkovat, nebo ne?

Každá žena ví, že během těhotenství si musí obzvláště hlídat své zdraví, dbát na svoji imunitu a vůbec obecně se chránit před onemocněním. A dvojnásob to platí zejména v podzimním a zimním období, které s sebou přináší nejrůznější respirační nemoci a chřipky, jež jsou pro těhotné rizikové. Proti chřipce je možné se nechat očkovat. Jak to ale je u těhotných žen? Je pro ně a nenarozené dítě očkování bezpečné?

660
reklama

Bylo prokázáno, že očkování proti chřipce skutečně očkované osoby před onemocněním ochrání a že se z očkování nemohou nemocí nakazit. Těhotenství je ale právem nazýváno jako „jiný“ stav, kdy se tělo těhotné ženy chová jinak a i sebemenší onemocnění může být problém.

Zda mají mít těhotné obavy z z vlivu vakcíny na organismus a zda existují nějaká rizika, vysvětlila praktická lékařka Zuzana Blechová.

Ohrožení nenarozeného dítěte?

Vakcína proti chřipce nemůže očkovanou ženu ohrozit a stejně tak nepůsobí negativně ani na dítě. „Očkovací látka, používaná při očkování proti chřipce neobsahuje živé viry, tudíž k nákaze dítěte dojít nemůže,“ říká doktorka.

Má vakcína negativní vliv na těhotnou ženu?

Ani na tělo těhotné ženy nemá vakcína negativní vliv, což bylo prokázáno i výzkumy. V případě, že je těhotenství plánované, doporučují lékaři očkování proti chřipce spíše před těhotenstvím. „To není dáno tím, že by vakcína mohla těhotnou ženu či plod ohrozit, ale současným nedůvěřivým postojem veřejnosti vůči očkování. V případě jakýchkoli obtíží těhotné by byla tendence toto neodůvodněně přičítat vlivu očkování. Na druhé straně má očkování proti chřipce sezonní význam a očkuje se zejména v podzimních měsících, tudíž často je nezbytné očkovat během gravidity,“ popisuje lékařka.
 

Je lepší posilování imunity než očkování?

Organismus gravidní ženy je sice přizpůsobený zátěži, ale změny, ke kterým v organismu dochází, mohou být příčinou častějších komplikací onemocnění. Žena by měla dbát na přirozené posilování imunity například vyváženou stravou, přísunem vitamínů, dostatkem pohybu a otužováním, ale během epidemie chřipky k nákaze dojít může. Tudíž je podle odborníků nejbezpečnější ochranou právě očkování.

Probíhá chřipka v těhotenství horším způsobem?

Jakékoli onemocnění v těhotenství může být problém. Chřipka například představuje i zvýšené riziko pro dítě. „Těhotné ženy s chřipkou mají prokazatelně více komplikací, těžkých zápalů plic, významně častěji vyžadují pobyt na jednotce intenzivní péče,“ dodává doktorka Blechová.

WHO doporučuje očkování hlavně těhotným

Nebezpečnost chřipky prodělané během těhotenství potvrzuje i WHO (Světová zdravotnická organizace). Ne náhodou vydala pro letošní chřipkovou sezónu doporučení k očkování proti chřipce hlavně pro těhotné ženy.

Témata: zdravotnictví

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky