O puči v ČSSD věděl "socan" na chatu již před měsícem

Puč v sociální demokracii, který byl odhalen v uplynulém týdnu, není až tak velkou novinkou. Na chatu diskutuj.zwittau.cz kdosi přípravy na sundání předsedy Bohuslava Sobotky prozradil na začátku října. Na tento fakt upozornil server iDnes.cz.

660
reklama

Diskutér představující se jako „socan" 6. října popsal přípravy v ČSSD, které mají vést k odstranění Bohuslava Sobotky z funkce předsedy strany. Ve svém příspěvku nazvaném „Pravda o Michalovi" popisuje i roli dalšího sociálního demokrata, kterou sehrál minulý týden důležitou úlohu – Jeronýma Tejce.

Autor příspěvku se rozhodl informovat na webu voliče, aby už před předčasnými volbami věděli, co se ve skutečnosti v ČSSD odehrává. „Naše partaj v kritické situaci je. Má se ze všech sil snažit vyhrát předčasné volby. Namísto toho se v jejím zákulisí krvavě bojuje," vzkázal s tím, že „záškodníci" napojení na prezidenta Miloše Zemana se pokusí obejít demokratické mechanismy ve straně, aby stranu ovládli.

Již před měsícem tak upozornil na to, že 1. místopředseda Michal Hašek sestavuje vlastní vládu, kde má být v roli premiéra, na čemž měl být Hašek domluvený se Zemanem. „Místa místopředsedů a ministrů v ní nabízí jako odměnu za podporu proti předsedovi."

Tejc začal dle „socana" projevovat čím dál větší ambice, přestože se dříve prezentoval jako pravá ruka Sobotky. Hašek mu měl slíbit pozici prvního vicepremiéra ve své vládě. „Před nedávnem se na jedné pijatice před malým publikem svěřil, že jeho plán je jiný. Se Sobotkou by prý musel léta čekat na svoji šanci. S Michalem je to jiné," popisuje slova Tejce anonymní „socan" s tím, že Tejc mířil i daleko výše a chtěl se sám stát předsedou strany.

„Schůzek těchto spiklenců je už tolik, že už si jich všiml i Andrej Babiš. Nejen v luxusních pražských hotelech. A chodí na ně daleko širší publikum, včetně ministrů Rusnokovy vlády, kteří kdysi patřili mezi naše spolustraníky." Zde se mělo domlouvat, jak udělat z ČSSD závislou stranu na Zemanovi a na něj napojených obchodnících.

Více si můžete přečíst ZDE na chatu.

Zdá se, že cílem schůzku v Lánech, které se zúčastnila pětice sociálních demokratů (Michal Hašek, Jiří Zimola, Zdeněk Škromach, Jeroným Tejc a Milan Chovance), bylo přeci jen udržet při životě dál vládu Jiřího Rusnoka.

Témata: čssd

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky