Sláva Babišovi, jásají podnikatelé po volbách. Postaví Česko na nohy

Světová banka vydává každý rok zprávu o tom, jak přátelské jsou v určitých zemích podmínky pro podnikání. Zkoumá 189 ekonomik podle deseti oblastí regulace podnikání jako placení daní nebo úroveň překážek pro začínající podnikatele. Každé zemi pak připisuje pořadí v žebříčku.

660
reklama

Česká republika klesla o sedm míst a skončila na 75. místě. Například Polsko si polepšilo o tři příčky a je na 45. místě. Slovensko je na 49. místě. V České republice, a už dlouho si na to stěžují sami podnikatelé, se neustále mění daně, předpisy, pravidla i zákony. A orientovat se v tom nebo si udělat podnikatelský plán je velice obtížné. Kromě toho stále platí stará potíž a tou je přílišná administrativní náročnost, napsal rozhlas.cz.

Podle Světové banky se v České republice během posledního roku výrazně zhoršily dvě kategorie: registrace nemovitostí a zakládání firmy.

Čeští podnikatelé, které oslovil server iHned.cz, chválí úspěch Andreje Babiše, od kterého poměrně mnoho čekají. Naopak jako úlevu vnímají, že nejspíš nebude Česku vládnout samotná levice. Ať už to znamená izolaci komunistů, nebo totální propad zemanovců.

"Vzhledem k tomu, co se teď děje v ČSSD, je podle mne docela pravděpodobné, že v blízké době půjdeme k volbám zase. A to je potom otázka, zda opravdu nestojí za to změnit volební systém. Z pohledu podnikatele mne volby nijak zvlášť neovlivní. Ale co se týče mých dalších aktivit, kterým se teď již věnuji více než firmě, tak to vypadá nadějně. Například to, že pan Babiš se zavázal prosazovat cíle Rekonstrukce státu vnímám jako příslib lepší budoucnosti," řekl Karel Janeček, spolumajitel RSJ a zakladatel Nadačního fondu proti korupci.

Jiří Šimáně, většinový majitel Unimex Group k povolební situaci prohlásil: "Obecně bych řekl, že pokud vznikne koalice za účasti ANO nebo dohoda na vládě, kterou bude podporovat Babiš, lze tento vývoj jenom vítat. Nastanou, doufám, těžké časy pro jednotlivá bratrstva tyjící ze státního rozpočtu, což je situace, kvůli které šel Babiš do politiky. To by samo o sobě mělo znamenat stejné výchozí podmínky a transparentní soutěž pro podnikatele, kteří se budou ucházet o státní zakázky, a tím pádem i obrovské úspory ve výdajích státního rozpočtu. Nepodceňujte Babiše, myslí to vážně. Riskoval pro to hodně, nejvíce ze všech, a nedělal to proto, aby získal nějaké výhody."

"Věřím, že pro byznys se věci změní spíše k lepšímu. Bude větší podpora českých firem a místní zaměstnanosti. Také věřím, že se změní zákon o zadávání veřejných zakázek, kde jediným parametrem je cena. Často bez ohledu na cokoli jiného. Doufám, že při sestavování vlády najdou vítězné strany brzy dohodu," myslí si Zdeněk Chrdle, generální ředitel AŽD Praha.

Témata: Andrej Babiš

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky