Český průmysl odolává německému oslabení, horší časy se blíží

Vývoj tuzemského průmyslu zůstal v květnu pozitivní, i když se mu už zcela nevyhýbají známky oslabování zahraniční poptávky. Zatím ale německému oslabení odolává. Shodli se na tom analytici, které ČTK oslovila.

Ilustrační fotografie
reklama

Horší časy se ale podle nich blíží. Průmyslová výroba v ČR v květnu mírně zpomalila meziroční růst na 3,2 procenta z dubnových 3,3 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad.

"Výsledky českého průmyslu v květnu do určité míry kontrastují se slabším výkonem Německa a zejména s předstihovými ukazateli, které již od prosince signalizují slabší vyhlídky a stále se zhoršují," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Pro červen počítá meziročně s lehkým propadem průmyslové výroby, a to hlavně kvůli nižšímu počtu pracovních dní. Vývoj zakázek značí, že by si pro další měsíce mohl průmysl zachovat růst, byť poměrně malý, dodal.

"I když průzkumy nálad a zvláště pak indexy nákupních manažerů věští recesi, tvrdá data z reálné ekonomiky nic takového ani nenaznačují. Květnová čísla z českého průmyslu stále kontrastují s očekáváním a vlastně i s výsledky třeba německého průmyslu, který meziročně padá o 3,7 procenta," doplnil analytik ČSOB Petr Dufek. Průmyslová výroba vzrostla především zásluhou automobilového průmyslu, který si připsal téměř sedmiprocentní zvýšení produkce. Potvrzuje se, že automobilky v posledních měsících dokázaly postupně vykrýt propad produkce z úvodu roku, podotkl.

Přes květnový pozitivní výsledek bude tuzemská průmyslová výroba v dalších měsících ovlivněna nepříznivou ekonomickou situací u hlavních obchodních partnerů, upozornil analytik Raiffeisenbank Lukáš Růžička. Průmysl má vrchol hospodářského cyklu již za sebou a v nejbližších měsících bude růst produkce nadále utlumený. "V průměru za celý rok 2019 očekáváme, že dynamika průmyslové výroby bude podstatně nižší než v loňském roce, pouze mírně nad jedním procentem," odhadl.

Květnový růst takřka trojnásobně překonal očekávání trhu, který ve střední hodnotě analytických odhadů počítal s růstem 1,1 procenta, připomněl analytik Czech Fund Lukáš Kovanda. V trendovém pohledu je však podle něj ztráta dynamiky tuzemského průmyslu, k níž dochází již od první poloviny loňska, zřetelně patrná. Důvodem jsou obchodní války, hrozba tvrdého brexitu a zpomalení čínské a německé a globální ekonomiky, dodal.

Přestože zakázky i tržby vykázaly poměrně pozitivní výsledek, určitá opatrnost je podle Svazu průmyslu a dopravy na místě. "Zpomalení německé ekonomiky se v růstu českého hospodářství projeví. Nečekáme ale pokles, spíše jen zpomalení růstu, což se již děje," ředitel sekce hospodářské politiky svazu Bohuslav Čížek.

Německý statistický úřad dnes oznámil, že průmyslová produkce v květnu stoupla o 0,3 procenta, zatímco analytici očekávali 0,4 procenta. V dubnu produkce klesla o 1,9 procenta. Ekonomové předpovídají zpomalení německého hospodářství ve druhém čtvrtletí. Největší evropskou ekonomiku ochlazují zejména obchodní spory a odchod Británie z Evropské unie.

Témata: průmysl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky