Zánik Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně? Je to nesmysl, potvrdil Vojtěch

Politici i zdravotníci v Brně se ohradili proti možnému zániku Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, o němž v pondělí napsal deník Mladá fronta Dnes (MfD). ČTK to zjistila od zástupců města, kraje a záchranné služby. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) zprávu označil za kachnu a uvedl, že nemocnice je nenahraditelná a nic se rušit nebude.

Adam Vojtěch
reklama

MfD napsala, že v Brně vzniká plán, jak přeměnit Mezinárodní centrum klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny (ICRC) na klinický a experimentální institut, což by znamenalo zánik nemocnice. Část oborů by v případě změny převzal institut, část jiné nemocnice. Podle listu změnu žádá třeba lékař a místopředseda dozorčí rady ICRC Martin Jan Stránský, který už se kvůli tomu sešel s ministrem Vojtěchem.

Vojtěch označil zprávu za kachnu. "To je novinářský hit o tom, že chceme rušit Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně a vybudovat místo ní druhý IKEM. Samozřejmě že ne. Tato nemocnice je v regionu absolutně nenahraditelná jinými kapacitami a zcela zásadní pro místní občany. Nic se rušit nebude, ani to nikdy nebylo v plánu," uvedl ministr na twitteru.

Podle ředitele nemocnice Martina Pavlíka by zánik nemocnice zhoršil dostupnost a kvalitu péče. Nemocnice s 3000 zaměstnanci loni provedla přes 1,2 milionu vyšetření a hospitalizovala skoro 27.000 lidí. "Poskytovaná péče je nenahraditelná a nelze ji byť jen částečně přesouvat do jiných zařízení. Tato myšlenka na přeměnu byla na stole před několika lety. Zjistili jsme ale, že je to nereálné," řekl Pavlík. Kapacita ostatních zařízení podle něj nestačí a navíc pracoviště fungují jako výuková základna pro Masarykovu univerzitu.

Nově zvolený rektor univerzity a děkan lékařské fakulty Martin Bareš ČTK řekl, že je to nesmysl a že se hrozí představy, co by to znamenalo pro studenty a pacienty. Stejně jako náměstek primátorky Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) označil krok za nepromyšlený. "Ohrozilo by to kvalitu a dostupnost péče v kraji. Už nyní řeší záchranná služba nedostatečné kapacity na urgentních příjmech jednotlivých nemocnic," upozornil Hladík.

"Dlouhodobě a téměř denně svádíme boj s umisťováním našich pacientů do lůžkových zařízení v Brně. Změny by nám práci ještě víc zkomplikovaly," potvrdila ředitelka jihomoravské záchranky Hana Albrechtová. Podle ní se v okolí Brna omezují lůžka akutní péče, ale Brno se rozrůstá a potenciálních pacientů přibývá. "Změny v nemocnici by vedly ke zhoršení dostupnosti a kvality poskytované péče pro celý kraj," zdůraznila. Podle bývalého jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) nelze v Praze od stolu dělat reformu akademické medicíny v Brně.

Ministerstvo už dřív uvedlo, že návrh pocházel od odborníků a že přistupuje pozitivně ke všem návrhům na zlepšení péče o pacienty, proto se jím bude zabývat. Za zásadní ale považuje zachování dostupnosti zdravotní péče a z dřívějších analýz vyplynulo, že péče nemocnice teď není nahraditelná kapacitami ostatních brněnských nemocnic.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky