Summit vzkázal do Londýna: Dohodu o brexitu měnit EU nebude

Jen stručně se včera šéfové států a vlád 27 ostatních zemí Evropské unie na bruselském summitu věnovali problematice odchodu Británie z EU.

Brexit
reklama

Do Londýna, kde vrcholí zápas o vedení konzervativní strany a křeslo britského premiéra po končící Therese Mayové, opět vzkázali, že nehodlají znovu vyjednávat o již domluveném textu "rozvodové smlouvy". Dokument, který navzdory naléhání Mayové opakovaně neschválila britská Dolní sněmovna, upravuje okolnosti britského odchodu, nyní po odkladech předpokládanému ke konci října.

"Nebyla to velká součást našeho dnešního jednání, ale pochopitelně jsme dali jasně najevo, že si s nově vybraným britským ministerským předsedou přejeme velmi dobře spolupracovat. Ale také jsme opět zdůraznili, že dohoda o britském odchodu už byla dojednána," řekla novinářům německá kancléřka Angela Merkelová. Unie se ale podle ní chce vyhnout divokému brexitu, tedy brexitu bez dohody.

Britští konzervativci ve čtvrtek výběr nového šéfa vlády zúžili na souboj mezi někdejším ministrem zahraničí Borisem Johnsonem a nynějším šéfem britské diplomacie Jeremy Huntem. Konečné rozhodnutí bude mít 160.000 členů vládní strany: výsledek jejich korespondenčního hlasování má být oznámen v týdnu od 22. července.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker byl dnes ještě stručnější než Merkelová. "Nic nového se nestalo. Jednomyslně jsme zopakovali, že nové vyjednávání dohody o vystoupení nebude," prohlásil. Právě o vyjednání lepší dohody s Bruselem ovšem opakovaně mluví horký favorit pro premiérskou funkci Johnson.

Šéf summitů EU Donald Tusk zdůraznil, že sedmadvacítka je připravena spolupracovat s každým novým šéfem britské vlády. "Chceme mít se Spojeným královstvím co nejtěsnější vztahy. Jsme otevřeni jednáním o textu deklarace o budoucnosti vzájemných vztahů mezi Británií a EU, pokud se bude pozice Spojeného království vyvíjet," řekl.

Tusk připomněl, že sedmadvacítka nyní čeká na to, kdo bude novým premiérem - a EU podle něj musí být trpělivá. "Možná celý ten proces kolem brexitu bude o něco zajímavější, kvůli určitým personálním rozhodnutím v Londýně, ale naše pozice se nijak nemění," podotkl.

Pro předsedu české vlády Andreje Babiše je překvapivé, že britský parlament v nynější situaci neplánuje žádná jednání mezi koncem července a zářím. Nadále si Babiš ale myslí, že k brexitu možná nakonec vůbec nedojde.

Prezidenti a premiéři byli dnes podle Tuska informováni o stavu příprav EU27 na situaci, kdy Británie z evropského bloku na konci října odejde bez toho, že by britský parlament text dohody o vystoupení potvrdil.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky