Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Darujete krev? Praha poskytne dárcům MHD zdarma

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pražský magistrát ve spolupráci s Českým červeným křížem plánuje obdarovat ročním jízdným v MHD dárce krve s 80 a více odběry. Radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě) to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vedení Prahy připraví také slavnostní večer pro všechny dárce, kteří mají na kontě více než 40 odběrů.

"Vloni dovršilo čtyřiceti a více odběrů 736 Pražanů, těm chceme osobně poděkovat, vyzdvihnout jejich pomoc a inspirovat také další Pražany, aby se k odběrům krve připojili," uvedla radní. Na slavnostním večeru v kostele sv. Šimona a Judy zahraje oceněným Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK. Těm, kteří krev darovali více než 80krát, pak zástupci města a Červeného kříže předají ocenění a dar ve formě jízdného zdarma v Rezidenci primátora.

Zájemci mohou v Praze darovat krev v odběrových centrech ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, v Thomayerově nemocnici, Všeobecné fakultní nemocnici, v Ústavu hematologie a krevní transfuze a v Ústřední vojenské nemocnici - Vojenské fakultní nemocnici.

Pražské nemocnice loni uvedly, že jim krev schází a musí ji částečně brát z odběrových center mimo hlavní město. Předloni bylo v celém Česku podle výroční zprávy zveřejněné ministerstvem zdravotnictví 241.302 pravidelných dárců. Provedeno bylo přes 412.000 odběrů krve a více než 723.000 odběrů plazmy. Podle odborníků by dárců mělo být asi o 100.000 víc.

Témata:  dárcovství krve Praha MHD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy