Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá žena šéfa Amazonu je neuvěřitelně bohatá. Polovinu svého jmění daruje charitě

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Grafton

Bývalá žena šéfa a zakladatele firmy Amazon daruje charitě polovinu svého jmění, jehož hodnota se odhaduje na téměř 37 miliard dolarů (téměř 856 miliard Kč). Píše o tom agentura Reuters a zpravodajský server BBC. MacKenzie Bezosová, která se s Jeffem Bezosem rozvedla letos, tak jde ve šlépějích amerických miliardářů jako jsou Warren Buffett a Bill and Melinda Gatesovi. Ti v rámci kampaně Giving Pledge vyzývají velké boháče, aby se ještě během života vzdali více než poloviny svého majetku.

"Kromě všech možných výhod, které mi život poskytl, mám k dispozici neúměrné množství peněz," uvedla devětačtyřicetiletá Bezosová ve svém sdělení, které má sobotní datum. "Můj přístup k dobročinnosti bude i nadále promyšlený. Bude to vyžadovat čas, úsilí a péči," napsala.

Nadaná spisovatelka a autorka dvou knih se stala třetí nejbohatší ženou na světě v dubnu, kdy spolu s Jeffem Bezosem oznámili, že se dohodli na podmínkách rozvodu. Její bývalý životní partner, jehož majetek časopis Forbes letos odhadl na 131 miliard dolarů, se ke Giving Pledge nepřipojil.

K iniciativě uvedené v život Buffettovou investiční společností Berkshire Hathaway a spoluzakladatelem Microsoftu Gatesem v roce 2010 se podle agentury Reuters dosud přidalo 204 bohatých lidí z 23 zemí. Pocházejí z nejrůznějších oborů lidské činnosti počínaje finančnictvím přes technologie a zdravotnictví až po realitní sektor. Na webu Giving Pledge stojí, že její signatáři dávají podpisem pouze morální závazek a že nejde o právní akt.

Témata:  Amazon Jeff Bezos MacKenzie Bezosová USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy