Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská ropa byla znečištěna před měsícem, Rusko už zná viníky. Česko čerpá ze státních rezerv

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Výběr hlavních událostí kolem znečištěné ruské ropy (slovenský přepravce ropy Transpetrol obnovil dodávky ruské ropy).

19. dubna - Ruská ropa proudící ropovodem Družba do Evropy byla kontaminována organickým chloridem, který se používá k usnadnění těžby. Před transportem je ale potřeba tuto látku od ropy oddělit, protože může poškodit rafinerie.

25. dubna - Polsko, Německo, Bělorusko a Slovensko zastavily dovoz ruské ropy Družbou kvůli jejímu znečištění. Ropovod Družba se v Bělorusku rozděluje na dvě větve. Severní vede do Polska a Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Na Družbu je před Běloruskem napojen i ropovod BPS-2, kterým se ropa dostává do přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře.

- Cena severomořské ropy Brent kvůli znečištění ruské ropy překonala 75 dolarů za barel, což se stalo letos poprvé.

26. dubna - Předseda české Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr řekl, že do ČR neteče ropovodem Družba žádná ruská ropa. Český petrochemický holding Unipetrol kvůli tomu požádal o zápůjčku ropy ze státních nouzových zásob.

29. dubna - Česká vláda schválila poskytnutí ropy Unipetrolu ze státních hmotných rezerv. Do rafinerie v Litvínově začala ropa ze státních hmotných rezerv téct 1. května.

6. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta oznámil, že z Běloruska už začala proudit ruská ropa.

7. května - Ruský ministr energetiky Alexandr Novak oznámil, že ruské úřady zjistily zdroj kontaminace ropy. Vyšetřování odhalilo skupinu podniků, která za kontaminací ropovodu stojí. V souvislosti se znečištěním byli zadrženi čtyři lidé.

10. května - Na tankery v přístavu Usť-Luga na pobřeží Baltského moře se začala nakládat čistá ropa. Oznámilo to ruské ministerstvo energetiky.

11. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta obnovil transfer ropy k evropským klientům ropovodem Družba.

13. května - Česká vláda schválila další zápůjčku ropy ze státních rezerv pro Unipetrol. Podobně jako první zápůjčka přesahuje 100.000 tun.

15. května - Mezinárodní agentura pro energii (IEA) uvedla, že problém znečištění ropy v ropovodu Družba se týká dodávek v objemu zhruba 250.000 barelů denně, což představuje skoro dvě procenta nabídky na evropském kontinentě.

16. května - Místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak uvedl, že ruský provozovatel ropovodů Transněfť odškodní všechny, kdo prokážou skutečnou újmu v důsledku kontaminace ropy.

17. května - Běloruská státní ropná společnost Belněftěchim oznámila, že přeprava ruské ropy na Ukrajinu byla přerušena.

20. května - Polsko oznámilo, že nebude schopno přijímat dodávky čisté ropy, dokud se rafinerie napojené na severní větev ropovodu nedohodnou, jak se podělí o znečištěnou ropu, která je stále v systému.

21. května - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta začal posílat ropu jižní větví Družby do Maďarska, když Budapešť potvrdila, že je schopna surovinu přijímat.

22. května - Slovenský přepravce ropy Transpetrol obnovil dodávky ruské ropy ropovodem Družba. Transpetrol a bratislavská rafinerie Slovnaft ve společném prohlášení uvedly, že Ukrtransnafta a maďarská ropná společnost MOL potvrdily vyhovující kvalitu ropy směřující na slovensko-ukrajinskou hranici.

Témata:  ropa Česko Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Minimální mzda dál poroste. Ministerstvo řeklo, jaký má cíl

Minimální mzda má od začátku letošního roku novou výši, od ledna se zvýšila o více než tisíc korun. Ministerstvo práce a sociálních věcí má navíc stanovený jasný cíl ohledně dalšího navyšování nejnižšího výdělku v nadcházejících letech. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy