Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Brně budou jezdit Draci. Lidé vybrali jméno pro nové tramvaje

Brno
Brno
Foto: Pixabay

Nové tramvaje, které začnou od konce letošního roku jezdit Brnem, se budou jmenovat Drak. Název vyšel z dvoukolového hlasování veřejnosti. Nízkopodlažní vozidla, které si bude sestavovat dopravní podnik sám z dodaných dílů, postupně nahradí vozy K2 z přelomu 70. a 80. let, uvedla v tiskové zprávě mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Tramvají bude 41 a jde o středněkapacitní vozy zhruba pro 150 lidí. Dopravní podnik zaplatí za komponenty a projektovou dokumentaci 1,3 miliardy korun. Jde o typ vozů EVO, který už v Česku v některých městech jezdí. Na výrobě se podílí Aliance TW Team složená z firem Pragoimex, VKV Praha a Krnovské opravny a strojírny, tedy těch, které se podílely i na několikaletém programu Vario pro Brno. Nynější projekt se jmenuje Tramvaje pro Brno.

"Dali jsme lidem možnost zapojit se do výběru vizuální podoby i jména vozů. Z výsledku jsem nadšený a potvrdilo se mi, že dát lidem důvěru byl dobrý nápad," uvedl generální ředitel Miloš Havránek. Kromě jména mohli lidé navrhovat i design, který musel obsahovat červenou a bílou barvu, tedy kombinaci typickou pro brněnské tramvaje.

Do finálového výběru se dostala čtyři jména, která mají vazbu na Brno. Kromě Draka to byly ještě Evička, Ester a Sisi. Drak získal z bezmála 2500 hlasů téměř polovinu. Podnik vyřadil pro druhé kolo různé satirické názvy, aby se vyhnul situaci, jakou si způsobilo vedení města, když nechalo hlasovat o jménu pro nové nádraží a zvítězil Šalingrad.

Po prvních tramvajích v letošním roce budou další přibývat postupně v dalších čtyřech letech. Výrazně se zvýší podíl nízkopodlažních tramvají, jejichž obnova jde na rozdíl od trolejbusů a autobusů nejpomaleji.

Témata:  Brno Tramvaje MHD

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy