Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš chystá změny ve vládě. Dnes se sejde se Zemanem

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Foto: Mikuláš Křepelka, EuroZprávy.cz

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes odpoledne na Pražském hradě projedná s prezidentem Milošem Zemanem změny ve vládě, které chystá. V pondělí oznámil svůj odchod z kabinetu ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), Babiš o jeho nástupci prozradil pouze to, že nebude z hnutí ANO. Spekuluje se o tom, že vedle Ťoka by mohli ve vládě skončit ministryně průmyslu Marta Nováková či ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (oba za ANO).

Ťok v pondělí řekl, že se do budoucna nechce věnovat politice. Ještě si ale rozmyslí, zda složí i poslanecký mandát. Necítí se unaven prací, ale útoky, které na něho byly vedeny. Podle Babiše se končící ministr nemá za co stydět, opozice naproti tomu míní, že byl neúspěšný a nezvládal svůj resort.

O konci Novákové se mluví delší dobu, opozice žádá její odvolání kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva. Kritice čelila i v únoru poté, co důvod pro drahá mobilní data v Česku hledala v přílišném využívání bezdrátových wi-fi sítí.

Babišova vláda zažila od jmenování loni koncem června tři ministerské změny. Kvůli podezření z plagiátorství brzy skončili ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) a ministr práce Petr Krčál (ČSSD), nahradili je Kněžínek a Jana Maláčová. Po několikaměsíčním sporu s Hradem o jmenování Miroslava Pocheho bylo plnohodnotně obsazeno ministerstvo zahraničí Tomášem Petříčkem (všichni ČSSD), do poloviny října ho vedl šéf ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček.

Témata:  Andrej Babiš Miloš Zeman

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy