Babiš odmítá zrušení plateb státu za státní pojištěnce, uvedl prezident ČLK

Premiér Andrej Babiš (ANO) podle prezidenta České lékařské komory Milan Kubka odmítá návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) na zrušení plateb státu za státní pojištěnce. Novinářům to dnes řekl po jednání šéfů profesních komor s premiérem a několika ministry. Vyjádření Babiše ČTK zjišťuje. Cílem změny je podle ministerstva financí nastavení systému, který nebude závislý na ekonomickém cyklu. Je součástí plánu na zrušení superhrubé mzdy.

Ilustrační fotografie
reklama

"Pan premiér jednoznačně řekl, že toto prosazovat a podporovat nebude," řekl Kubek. Návrh odmítá ministerstvo zdravotnictví i zdravotničtí odborníci. Podle Kubka by systém veřejného zdravotního pojištění destabilizoval.

"Pokud je někde problém, tak v tom, že stát platí za státní pojištěnce málo. Za jednoho důchodce, dítě nebo nezaměstnané je to pouze čtvrtina toho, co je odvod z průměrné mzdy," dodal.

Stát letos za svého pojištěnce odvádí 1018 korun měsíčně. Loni to bylo 969 a předloni 920 korun. Meziroční nárůst je asi 3,5 miliardy korun. Minimální záloha na zdravotní pojištění pro živnostníky letos činí 2208 korun a pro lidi bez zdanitelných příjmů 1803 korun. Loni to bylo u živnostníků 2024 korun a pro osoby bez příjmů 1647 korun. Celkově letos systém veřejného zdravotního pojištění bude hospodařit podle odhadů asi se 320 miliardami korun. Peníze přerozdělí zdravotní pojišťovny na úhradu zdravotní péče.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky