Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků, náklady budou stovky milionů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski, MoneyMAG.cz

Lékárníci budou muset ověřovat pravost vydaných léků. Kvůli boji s padělky budou srovnávat zvláštní kód na krabičce s údaji v celoevropském úložišti. Povinnost zavede vládní novela, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha vychází z evropských předpisů.

Pochyby o potřebě ověřovat pravost léků vyjádřila už dříve Česká lékárnická komora, podle níž jsou současná bezpečnostní pravidla dostatečná. V českých lékárnách se podle prezidenta komory Lubomíra Chudoby dosud neobjevil ani jeden padělek léčivého přípravku. Problémy jsou podle odborníků při prodeji léků prostřednictvím internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že ani v Evropské unii zatím falešné léky v lékárnách nejsou časté, riziko však roste. Pokud by se padělek dostal k pacientům legální cestou, mohla by se snížit jejich důvěra v poskytovatele zdravotní péče i zdravotní systém, uvedlo v důvodové zprávě.

Sněmovna navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví zachovala nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny budou moci nadále dostávat přímo lékaři, lidé pro ně nebudou muset chodit do lékárny. Zatímco ministerstvo poukazuje na rozpor této úpravy s evropskými předpisy, poslanci upozorňovali zejména na riziko nedodržení skladovacích podmínek vakcín, které musejí být v chladu. Pacient by si mnohdy musel vyzvednout u lékaře recept, vyzvednout vakcínu v lékárně a jít s ní zpět k lékaři, aby látku aplikoval. Pravost vakcín mají ověřovat distributoři.

Dolní komora také snížila maximální výši postihu za porušení povinností daných novelou z 20 milionů na dva miliony korun a odklad možného ukládání sankcí až na rok 2020. Dodavatelé navíc budou muset převzít zpět takový lék, u kterého se nepodaří ověřit jeho pravost ani po dvou týdnech od prvního neúspěšného pokusu.

Některé lékárny systém ověřování testují od loňského července. Lékárnická komora letos v únoru vyčíslila náklady, které nové nařízení přinese lékárnám, na 300 milionů až 500 milionů korun. Do částky započítala pořízení nových čteček kódů, nový lékárenský software, ale i proškolení personálu nebo čas, který bude muset pro ověření vynaložit navíc.

Témata:  lékárny léky

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy