Prodeje léků na předpis stouply meziročně o desetinu, volně prodejných o pět procent

Prodeje léků na předpis v Česku v období od začátku července 2020 do konce června 2021 vzrostly meziročně o desetinu na 75 miliard korun, volně prodejných léků a doplňků stravy o pět procent na 27 miliard korun. Vyplývá to z dat, které ČTK poskytla analytická společnost IQVIA. Hodnoty prodejů léků na předpis jsou uvedeny v cenách výrobce bez DPH, hodnoty prodejů v kategorii volně prodejných léků a produktů pro zdravotní péči jsou naopak měřeny v koncových cenách včetně DPH.

Ilustrační fotografie
reklama

"Zatím ještě stále platí, že prodeje v nezávislých lékárnách a v lékárnách sdružujících se do virtuálních řetězců byly přibližně o 200 milionů korun vyšší než v lékárnách řetězcových. Nezávislým lékárnám a virtuálním řetězcům ale za poslední rok poklesly tržby téměř o pět procent, zatímco velkým řetězcům rostly o osm procent a výší tržeb se tak již tyto typy lékáren téměř rovnají," uvedl generální ředitel společnosti IQVIA pro ČR a SR Martin Šlégl.

Jedním z důvodů pro takový přesun poptávky je podle něj rostoucí popularita objednávání volně prodejných produktů přes internet a následné spojení návštěvy řetězcové lékárny s vyzvednutím dalších produktů. "V první polovině roku 2020 došlo ke skokovému zvýšení prodejů léků proti nachlazení a respiračním potížím, když se spotřebitelé předzásobili kvůli obavám z covidu-19. V současnosti mají lidé doma dosud nespotřebované zásoby, což se projevuje propadem v této kategorii v letošním meziročním srovnání i číslech za celý rok 2021," řekl produktový ředitel IQVIA pro ČR a SR Dominik Herman.

Růst prodejů léků na předpis byl podle společnosti způsoben zejména vyšší dostupností inovativních léků v nemocnicích, jejichž prodeje se meziročně zvýšily o 18 procent a dosáhly hodnoty 42 miliard korun. Prodeje těchto léků v lékárnách pak stouply o 1,3 procenta na 33 miliard korun.

Vedoucí kategorií produktů trhu s volně prodejnými léky pak podle IQVIA byly vitaminy a výživové doplňky, jejichž prodeje vzrostly o 32 procent na 3,9 miliardy korun. Následovaly léky na bolest s tržbami 3,4 miliardy korun, léky na nachlazení s tržbami tři miliardy korun a produkty produkty podporující zažívání s tržbami 2,3 miliardy korun.

Dynamická situace podle IQVIA přetrvává na internetovém trhu s volně prodejnými léky a produkty pro zdravotní péči, který meziročně vzrostl o 41 procent a jeho podíl na celkových tržbách volně prodejných léků se zvýšil z deseti na 14 procent.

Firma uvedla, že Češi v internetových lékárnách nakupují především vitaminy a výživové doplňky, jejichž prodeje se meziročně zvýšily o 75 procent na 640 milionů korun, dále také léky na bolest, kosmetické doplňky pro ženy a dětskou stravu. Významně se zvedla také poptávka po kosmetických produktech, a to o 53 procent na 200 milionů korun, dodala společnost.

IQVIA je poskytovatelem analytických služeb, technologických řešení a smluvních výzkumných služeb ve zdravotnictví. Po světě má přibližně 70.000 zaměstnanců a působí ve více než 100 zemích.

Témata: léky | lékárny | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky