Kavárna, kde obsluhují hosty roboti? A vtipkují s vámi

Zvenčí vypadá budapešťská kavárna Enjoy Café podobně jako jiné podniky tohoto druhu, kam lidé chodí na snídani, na čaj nebo na skleničku vína. Ale uvnitř se ukáže, že jde o mimořádné místo: o hosty v kavárně se starají roboti.

V budapešťské kavárně obsluhují hosty robot
reklama

Podle agentury Reuters roboti zvládnou všechno, co se od obsluhy v kavárně čeká, a k tomu i něco navíc. Roznášejí jídlo a pití, vyprávějí vtipy, zatancují si s dětmi nebo si jen tak poklábosí s hosty.

Enjoy café Budapest (2:34) | zdroj: YouTube


Za nápadem stojí technologická firma E-Szoftverfejlesztö, která chce lidem z masa a kostí přiblížit revoluci v automatizaci a umělé inteligenci.

Robotičtí číšníci a servírky vysocí přibližně jako šestileté dítě se v kavárně pohybují po předem daných trasách a rozvážejí objednané pochoutky zákazníkům. Ti si musejí dávat pozor, aby obsluze nepřekáželi v cestě. Jiní roboti, tak jako třeba Paprika, se starají o zábavu. Může si s hosty povídat, s těmi odvážnějšími i zatančit. Robotka Paprika, kterou vyvinula japonská firma Softbank, musela být upravena tak, aby slyšela hosty v kavárenském šumu, říká majitel Enjoy Café Tibor Csizmazia.

Podle recenzí, jaké o kavárně doposud vznikly, jsou hosté nadšení z šaškáren, jaké Paprika dělá, a jsou shovívaví k poněkud těžkopádnému stylu práce, kterým se ona i její kolegové vyznačují.

Ačkoli ve světě panují obavy, že roboti vytěsní lidi z práce, v budapešťské kavárně to neplatí. "Musíme zaměstnávat dvojnásobek lidí oproti dřívějšku, protože abychom ovládali 16 až 20 robotů od devíti ráno do devíti večer, musíme mít v záloze IT specialisty," řekl Csizmazia.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky