Počasí se uklidňuje. Předpověď na noc a čtvrtek 17. ledna

Počasí se přes noc uklidnilo, po několika dnech sněhové kalamity je od rána opět průjezdná silnice I/25 na Boží Dar a do Německa. Otevřené jsou už i další silnice v okolí, silničáři chtějí dopoledne obnovit i provoz na Klínovec. Několik silnic zůstává kvůli sněhu uzavřeno ještě v Pardubickém a Ústeckém kraji. Na horách se mohou kvůli větru tvořit sněhové jazyky.

Ilustrační fotografie
reklama

Silnice na Boží Dar, která patří k hlavním tahům do Německa, byla otevřena dnes okolo 7:30. Dosud tam byl provoz jen pro zásobování a pro místní, kteří mohli několikrát za den jet za pluhem silničářů. "Nyní pracujeme na silnici na Klínovec a předpokládám, že ještě ráno se nám ji podaří otevřít. Otevřené jsou už i další silnice v okolí, které byly zatím uzavřené," řekl ČTK vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

V Ústeckém kraji jsou kvůli zasypání sněhem nesjízdné čtyři silnice. Na Mostecku je to komunikace z Malého Háje do Mostu, na Chomutovsku z obce Výsluní do Rusové a jedna silnice v Hoře Svatého Šebestiána a jedna na Teplicku. Kromě těchto čtyř úseků jsou silnice v regionu sjízdné, v Krušných horách s opatrností.

V Pardubickém kraji je kvůli pádu stromů na vozovku neprůjezdná komunikace I/11 přes Suchý Vrch na Orlickoústecku. Silničáři také uzavřeli na Orlickoústecku úseky silnic mezi Strážným a Cotkytlí, Cotkytlí a Štíty a Anenskou Studánkou a Helvíkovem. Neprůjezdná je i po srážce dvou nákladních aut a osobního vozu je silnice I/35 u odbočky na Opatovec na Svitavsku. Doprava je odkloněna v obou směrech přes Svitavy. Ve výše položených oblastech leží na vozovkách sníh, často se tvoří sněhové jazyky nebo náledí. Řidiči by měli být opatrní zvláště v okolí Hlinska, Lanškrounu, Litomyšle, Svitav, Ústí nad Orlicí, Poličky, Žamberku a v Železných horách.

V Krkonoších a Orlických horách ležel ráno místy na vozovkách rozbředlý sníh nebo na nich byla ujetá vrstva sněhu. V okolí Šerlichu v Orlických horách se vlivem silného větru tvořily sněhové jazyky. Silničáři na ně upozorňují i na Šumavě a v dalších oblastech hor v Česku. U Štítů na Šumpersku byl v noci kvůli závějím a silnému větru uzavřen zhruba šestikilometrový úsek silnice číslo 368 ve směru na obec Cotkytle.

Na Vysočině se nad ránem podařilo zprůjezdnit silnici I/38 u Stonařova, která byla kvůli ledovce a závějím neprůjezdná od úterního poledne. Silničáři měli v noci v terénu přes 200 vozidel. Díky mírnějšímu větru ubylo sněhových jazyků, zůstávají především na Žďársku, kde leží nejvíc sněhu.

V Libereckém kraji silničáři nedoporučuji řidičům nákladních aut, aby jezdili po silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou na Liberecku. Kopec je pro ně obtížně sjízdný a raději by měli využívat silnici I/13 přes Frýdlant.

Počasí v noci (22-07):
Polojasno až oblačno. Nejnižší teploty +2 až -2 °C, během noci oteplování. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Tlaková tendence: mírný pokles

Rozptylové podmínky: většinou dobré

Počasí přes den (07-24):
Polojasno až oblačno, postupně od severozápadu přibývání další oblačnosti během dne v Čechách místy, k večeru na Moravě a ve Slezsku ojediněle déšť. Srážky budou zpočátku nad 800 m, k večeru postupně nad 400 m sněhové. Nejvyšší teploty 4 až 8 °C. Mírný jihozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Tlaková tendence: setrvalý stav

Rozptylové podmínky: dobré, místy přechodně mírně nepříznivé

Témata: počasí | sníh | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky