Varování před Huawei přichází i z jiných zemí. Polák byl obviněn ze špionáže pro čínské tajné služby

Vedle České republiky už výhrady k působení telekomunikační firmy Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise. Evropské země však nejsou v přístupu k čínskému koncernu jednotné, navíc podle expertů je za současné situace jeho vybavení pro mobilní operátory nepostradatelné.

Ilustrační fotografie
reklama

O zákazu využití služeb čínské společnosti se mluví zejména v souvislosti s přechodem na mobilní síť páté generace (5G), která bude podle agentury AFP klíčová pro rozvoj samořídících aut a dalších inteligentních zařízení. "Mám vážné, velmi hluboké obavy z toho, že by Huawei v Británii poskytovala síť 5G. Je to něco, čím bychom se museli velice pečlivě zabývat," řekl koncem prosince britský ministr Williamson.

Britský operátor British Telecom se rozhodl systémy od Huawei vyřadit z klíčových částí současných sítí 3G a 4G a toto opatření se prý bude vztahovat i na příští generaci. Vládní centrum, které čínské vybavení testuje, v létě podle agentury AP "zjistilo nedostatky v inženýrských postupech Huawei, které odhalily nová rizika".

Podobná zpráva přišla tento týden z Norska, jehož vláda nyní zvažuje, zda umožní Huawei podílet se na budování norské sítě 5G. "Sdílíme obavy Spojených států a Británie pokud jde o špionáž proti soukromým a vládním subjektům v Norsku," řekl ministr spravedlnosti Tor Mikkel Wara.

Ze špionáže pro čínské tajné služby je obviněn jeden z čínských ředitelů pobočky Huawei v Polsku; polská média dnes informovala, že byl zatčen spolu s bývalým vysokým důstojníkem polské civilní kontrarozvědky ABW.

Zákaz působení čínského dodavatele zvažuje Belgické centrum pro kyberbezpečnost (CCB), přičemž se odvolává na "objektivní studie, které dokazují, že používání technologií od Huawei provázejí rizika". V neposlední řadě je zde také varování od eurokomisaře pro digitální trh Andruse Ansipa kvůli údajné spolupráci čínských technologických podniků s tajnými službami.

Naopak Německo je při kritice na adresu Číňanů zdrženlivější. Telekomunikační skupina Deutsche Telekom se sice rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě, vládní politici ale zatím nevidí důvod, proč vyřadit Huawei z výstavby sítě 5G. Šéf Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) v prosinci uvedl, že nemá konkrétní důkazy o špionáži ze strany čínské firmy. Pro vyřazení některé firmy z tak významného projektu, jakým je výstavba sítě 5G, by přitom důkazy byly potřeba, míní.

Podobná je situace třeba na Slovensku, kde zatím podle dostupných informací úřady nevydaly varování před plošným používáním produktů Huawei. Slovenský Národní bezpečnostní úřad, který má na starosti například ochranu utajovaných skutečností, v prosinci informoval, že sbírá a analyzuje údaje o této společnosti.

Německo již vícekrát žádalo Spojené státy, aby předložily důkazy o úskalích služeb Huawei. Americký prezident Donald Trump v srpnu podepsal zákon zakazující používání výrobků čínského dodavatele složkám vlády, a podle AP uvažuje také o dekretu, který by v tom zabránil americkým firmám.

Huawei tvrzení o spolupráci s tajnými službami odmítá a ujišťuje, že kyberbezpečnost je pro ni nesmírně důležitá. Jeden z šéfů firmy Ken Hu v prosinci hovořil o "nepodložených spekulacích vycházejících z ideologických či geopolitických úvah".

Na jeho stranu se nedávno postavil například výkonný ředitel francouzského operátora Orange Stéphane Richard. Oznámil sice, že Orange v důsledku výzev k obezřetnosti od domácích úřadů nebude technologie Huawei používat v citlivých částech své sítě. Zároveň však dodal, že tento krok nemá žádné technické zdůvodnění a že debata o Huawei je zpolitizovaná.

Největší portugalský operátor MEO v prosinci uzavřel s čínským koncernem novou smlouvu, přičemž ocenil know-how a schopnost inovace, které nabízí.

AFP napsala, že v očích odborníků je Huawei pro operátory nepostradatelný, neboť poskytuje lepší výkon než konkurence. "Huawei je dnes výrazně dražší než konkurence, ale je také výrazně lepší," cituje AFP představitele nejmenovaného evropského poskytovatele mobilních služeb.

"Operátoři se na alternativy dívali, ale pochopili, že Huawei je aktuálně nejvíce novátorský a nepochybně lepší v otázce 5G," potvrzuje analytik poradenské skupiny Fitch Solutions Dexter Thillien. Podle Paula Triola z analytické společnosti Eurasia Group dokonce levnější alternativa neexistuje. Jediní evropští konkurenti Sony Ericsson a Nokia prý nevyrábějí celou škálu požadovaného vybavení. Triolo avizuje, že případné snahy o odstranění Huawei z evropských trhů by byly velmi složité.

Témata: Huawei | Česko | Polsko | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky