Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidský hermafrodit v rodných listech. Německo uznalo třetí pohlaví

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Německu se nově do rodného listu bude zapisovat jedno z trojice pohlaví - mužské, ženské, či různé (divers). Příslušný návrh zákona z dílny koalice konzervativní unie CDU/CSU a sociální demokracie (SPD), který počítá i se zápisem pohlaví "bez údajů", ve čtvrtek schválil Spolkový sněm a dnes i Spolková rada. Reagovaly tak na loňské rozhodnutí ústavního soudu.

Dosud bylo ve spolkové republice možné pro zápis do rodného listu vybírat mezi mužským a ženským pohlavím, případně uvést "bez údajů". Ústavní soud ale v říjnu 2017 došel k tomu, že tato pravidla porušují osobnostní práva i protidiskriminační nařízení a dal zákonodárcům čas k nápravě do konce letošního roku. Podle soudců musí existovat možnost "pozitivního zápisu pohlaví" také pro lidi, jejichž tělo má mužské i ženské prvky. V Německu jich je asi kolem 160.000.

Úprava počítá s tím, že u novorozenců, kteří se nedají jasně přiřadit k ženskému, nebo mužskému pohlaví, bude možné zvolit "různé" pohlaví. Případnou změnu pohlaví v rodném listu ale ani nyní schválená novela příliš neusnadní. Bude totiž ve většině případů vázána na předložení lékařské zprávy a jen ve výjimečných případech bude stačit místopřísežné prohlášení dotyčného.

To kritizovala například organizace lesb a homosexuálů LSVD, podle které se pohlaví neodvozuje jen z tělesných znaků, ale je ovlivňováno také sociálními a psychickými faktory.

Témata:  lidé děti Německo

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy