V Česku bude příští týden více zapáchat plyn. Distributoři budou hledat úniky

V Česku bude během příštího pracovního týdne více zapáchat zemní plyn, aby odběratelé mohli snadněji na začátku topné sezony zjistit případné úniky na rozvodech nebo ze spotřebičů. Intenzitu zápachu zvýší všichni tři hlavní distributoři plynu od pondělí 19. do pátku 23. listopadu. Vyplývá to z informací společnosti GasNet, která je členem skupiny innogy, skupiny E.ON ČR a Pražské plynárenské.

Zemní plyn
reklama

Distributoři zvýší v dodávkách množství takzvaného odorantu na dvojnásobek. Zápach této látky má lidem pomoci odhalit i jinak těžko postřehnutelné úniky. Podezření na únik plynu by odběratelé měli hlásit na pohotovostní telefonní lince 1239, která funguje nepřetržitě. Dispečerovi je nutné nahlásit jméno, adresu, telefonní číslo a orientační body, podle kterých se pracovníci pohotovostní služby dostanou co nejrychleji na místo možného úniku.

Plynaři upozorňují, že zařízení, která jsou ve správě distributorů, končí plynovodní přípojkou před hlavním uzávěrem plynu. "Rozvody počínaje hlavním uzávěrem plynu, včetně plynových spotřebičů, je třeba také pravidelně kontrolovat. Za jejich provozuschopnost a bezpečnost však plně odpovídají jejich vlastníci a i zde doporučujeme z preventivních důvodů nechat tato zařízení zkontrolovat alespoň jednou ročně," uvedl jednatel společnosti GridServices ze skupiny innogy Pavel Káčer.

Distributoři provádějí takzvanou odorizaci dvakrát ročně. Potrubí se kontroluje vždy na jaře a na podzim, respektive na začátku a na konci topné sezony. "Dodávku plynu nebudeme jakkoli omezovat," dodala mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky