Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čtyři e-shopy nezákonně vybíraly poplatky. Inspekce jim uložila pokuty

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čtyři e-shopy dostaly od liberecké pobočky České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu v součtu za 50.000 korun. Podle zjištění inspektorů nezákonně vybíraly poplatky za odběr starých elektrospotřebičů. Jednomu e-shopu uložila inspekce pokutu 20.000 korun, ostatním třem po 10.000 Kč. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala mluvčí inspekce Radka Nastoupilová.

E-shopy vybíraly poplatky v řádech stokorun. "Podle zákona o odpadech přitom musí poslední prodejce od zákazníka, který si u něj koupil nový spotřebič, převzít starý zcela bezplatně, takzvaně kus za kus. Nesmí tedy vyžadovat další zvláštní poplatek za odvoz spotřebiče starého," uvedla ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci Hana Kolářová. Podle ní je prodejce povinen převzít vysloužilé elektrozařízení v místě, kam dodává zařízení nové, tedy například v místě bydliště zákazníka. "A platí to i tehdy, když zboží doručuje prostřednictvím najatých dopravců," dodala.

Pokud se lidé při zpětném odběru elektrospotřebičů setkají s výběrem poplatků, inspektoři doporučují neplatit a trvat na bezplatném odvozu starého spotřebiče. "V případě odmítnutí e-shopem pak radí pořídit například kopii objednávky nebo printscreen z webu, kde se o zpoplatnění zpětného odběru píše, a podat podnět na Českou inspekci životního prostředí," dodala Nastoupilová.

Inspekce uložila pokuty provozovatelům e-shopů www.e-beko.cz, www.spotrebice-whirlpool.cz, www.eva.cz a www.shop.elektrometal.cz.

Témata:  e-shopy platby přes internet

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy