Česká pošta se zbavuje poboček. Pokračuje v převádění na partnery

Česká pošta převede na začátku října dalších 14 poboček na partnerské provozovatele. ČTK to dnes sdělil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Mezi provozovateli jsou kromě právnických osob a obcí spotřební družstvo nebo dva podnikatelé. Za loňský rok pošta převedla 189 provozoven, celkem jich tak bude fungovat 563. Celkově je ale Česká pošta s převodem poboček na partnery ve skluzu a chystá přepracování projektu Pošta Partner.

Česká pošta
reklama

Pět nových pošt Partner bude v Jihomoravském kraji, čtyři ve Středočeském a po jedné v krajích Ústeckém, Jihočeském, Královéhradeckém, Olomouckém a v Praze.

Ke konci loňského roku pošta převedla na partnery jen 428 z plánovaných 648 poboček. "Pokud jde o projekt Pošta Partner, tak ten aktuálně není příliš výhodný ani pro poštu, ani pro obce. Přepracujeme ho a přijdeme s novou nabídkou, ze které budou mít prospěch obě strany," uvedl už dříve generální ředitel České pošty Roman Knap.

Také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) tento týden řekl, že projekt Pošta Partner se musí změnit. Podle něj není možné u malých pošt nutit starosty, aby je zřizovali sami a suplovali tak roli České pošty.

Pošty Partner nabízejí základní poštovní služby jako běžné pobočky pošty, tedy příjem a výdej listovních a balíkových zásilek, příjem a výplatu poštovních poukázek, vybrané bankovní služby, výplatu důchodů, SIPO, prodej poštovních cenin a zboží, prodej kolkových známek a další služby. Provozuje je třetí osoba - například provozovatel místních obchodů nebo obecní úřady. Franšízant hradí provozní a mzdové náklady a od České pošty dostává fixní platby a část zisku ze služeb.

Česká pošta provozuje 3200 poboček, z nichž je část ztrátová. Státní podnik s ročními tržbami okolo 20 miliard Kč zaměstnává asi 30.000 lidí.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky