Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak správně rozbít vejce? I tato banální věc má svůj správný postup

vejce
vejce
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ať už jsou smažená či vařená naměkko i natvrdo, vejce jsou jednou z nejoblíbenějších položek v jídelníčku. Víte ale, jak je správně připravit?

Ať už se rozhodnete pro míchaná vejce či omeletu, je prvním krokem správně rozbít skořápku – a to může být těžší úkol, než se na první pohled zdá.

Také skořápku rozbíjíte o okraj misky, hrnečku či pánve? Pak vězte, že to podle odborníků na přípravu jídla děláte špatně. Ve skutečnosti existuje lepší způsob, jak rozbít vejce tak, aniž by vám do něj popadaly střípky ze skořápky. Všichni totiž dobře víme, že následné lovení kousků skořápky z pánve opravdu příjemné a jednoduché není.

Správný způsob, jak rozbít vejce, je "rozseknout" ho ostrým nožem. Podle expertů díky tomu zajistíte, že skořápka nebude vtlačena dovnitř jako v případě, když se vajíčka rozbíjejí o hranu mísy, která je výrazně silnější než ostří.

Výsledkem je, že se výrazně sníží pravděpodobnost, že se do vaší pánve spolu s vajíčkem dostane i kus skořápky. Odborníci tvrdí, že jedno přesné a silné ťuknutí nože do skořápky je vše, co potřebuje ke správnému rozbití vajíčka.

Témata:  vejce

Související

Aktuálně se děje

4. prosince 2025 10:58

28. listopadu 2025 13:23

24. listopadu 2025 17:55

19. listopadu 2025 10:00

Zimní ranní rituály mohou vyjít draho: pokuty za běžící motor i sníh na autě

Zimní rána v Česku mají svůj stereotyp – rychle nastartovat motor, zapnout topení, vzít škrabku do ruky a doufat, že než led povolí, stihnete dopít kávu. Právě tato běžná praxe ale může řidiče stát pokutu. Stejně tak riskují ti, kdo vyjíždějí se zbytky sněhu a ledu na střeše nebo kapotě. Ačkoli tyto situace mnoho lidí nepovažuje za nebezpečné, zákon je vidí jinak – jako zbytečné obtěžování nebo dokonce ohrožení ostatních.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy