Češi, zbystřete. Internetem se šíří falešné poukazy do Lidlu, mohou obsahovat viry

Český internet opět ožil kvůli obchodnímu řetězci Lidl, tentokrát ale ne jeho vinou. Na sociálních sítích a skrze e-mail se totiž šíří falešné slevové poukazy, a lidé na ně klikají ve velkém. Firma ale s nimi nemá nic společného a na jejich autora zvažuje trestní oznámení.

Lidl
reklama

"Získejte zdarma 1500 korun". Tak vypadá jeden z falešných poukazů, který v posledních hodinách koluje napříč internetem. Další láká na dárkovou kartu ve výši jednoho tisíce korun. Ani jeden přitom nemá s Lidlem nic společného.

Po kliknutí na poukaz vás stránka s podivnou doménou lidl-cz.win a špatnou formulací češtiny vyzve k zadání vašich osobních údajů. Po jejich zadání ale samozřejmě žádnou slevu nebo poukaz lidé neobdrží. Pouze poskytnou své údaje hackerům.

Poukazy také mohou obsahovat viry, je proto důrazně doporučeno je nestahovat do počítače, pokud vám přijdou prostřednictvím e-mailu, a neprodleně je smazat. Na sociálních sítích na ně také není doporučeno klikat. K tomu ostatně nabádá i sám Lidl.

"Milí zákazníci a naši fanoušci, mějte se na pozoru před dalšími podvodnými poukazy! Nejedná se o naše nabídky! Prosíme, abyste na výzvy neklikali!!!" uvedla společnost na sociální síti.

Podle vyjádření společnosti zvažuje vedení Lidlu právní kroky a na autora poukázek podalo trestní oznámení. Co přesně poukazy dělají a k čemu slouží ale neví ani sama společnost.

"Jaké to bude mít následky nevíme, ale pokud jste vyplnila i nějaké osobní údaje, nebo hesla, určitě doporučujeme změnit, také bychom možná smazali cookies, aby Vás stránka nemohla sledovat," radí Lidl jedné z uživatelek facebooku, která se podvodem nechala napálit.

Témata: internet | Lidl | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky