Rodiny se dočkají vyšších přídavků na děti, bude zavedeno dlouhodobé ošetřovné a další

Vláda schválila návrh Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na zavedení dlouhodobého ošetřovného. Ošetřovné může čerpat jen ten, kdo si platí nemocenské pojištění.

Michaela Marksová
reklama

Tato nová dávka pomůže rodinám ve výjimečných nebo krizových situacích s péčí o člena rodiny. Pečovat může širší rodina, maximálně však 90 dnů - během této doby se mohou členové rodiny i vystřídat. Po tuto dobu bude pečující osoba pobírat z pojištění náhradu mzdy ve stejné výši jako je tzv. nemocenská.

Na koaliční radě došlo ke shodě v podpoře rodin s dětmi, kde alespoň jeden rodič pracuje: Přídavky vzrostou o 300 korun měsíčně a nárok budou mít nově rodiny s příjmy až do 2,7násobku životního minima (dnes je to jen do 2,4 násobku ŽM). ČSSD původně navrhovala zvýšení přídavků o 500 korun měsíčně. Zároveň se navýší daňová sleva na první dítě o 150 korun měsíčně.

„Přídavky na dítě se dlouho nezvyšovaly, naposledy v roce 2008. S koaličními partnery jsme se bavili o tom, jestli jít cestou přídavků na dítě, nebo cestou daňových slev. A dohodli jsme se na kompromisu,“ uvedla ministryně Marksová.

Koalice také souhlasila s tím, aby ministryně Marksová poslala na vládu návrh zákona o zálohovaném výživném. Návrh je zpracován variantně. Na novou dávku – zálohované výživné, by měly dosáhnout rodiny s příjmem do 2,7násobku životního minima nebo rodiny s příjmem do 4 až 5násobku životního minima. Zálohované výživné by bylo poskytnuto v soudem stanovené výši, maximálně však do výše 1,2násobku životního minima dítěte (cca 2500 korun, což přibližně odpovídá průměrné výši výživného s ohledem na věk dítěte stanovované soudy). Částku by vyplácel Úřad práce ČR.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky